Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izkušnje slovenskega varuha kot pomoč pri vzpostavljanju inštituta varuha na Slovaškem

Varuha človekovih pravic je 27. marca obiskala delegacija Ustavno-pravnega odbora slovaškega Nacionalnega sveta z željo seznaniti se z organizacijo in delovanjem slovenskega ombudsmana.

Predstavnik delegacije je varuha seznanil s poteki vzpostavljanja slovaške inštitucije ombudsmana in izrazil pričakovanje, da bodo slovenske izkušnje pripomogle k podrobni izpopolnitvi še nedorečenih praznin.

Na slovaškem so svojega prvega ombudsmana Pavala Kandrača izvolili šele prejšnji teden. Predstavnik delegacije je pojasnil, da so za varovanje človekovih pravic na Slovaškem do zdaj skrbele inštitucije pravobranilstva, zato se je postavljalo ključno vprašanje, kam in če sploh umestiti inštitucijo varuha. Goste je med drugim zanimal notranji ustroj inštitucije VČP, pravni okviri za delovanje, pristojnosti varuha po posameznih področjih, delo v praksi in težave, na kar so jim varuh Matjaž Hanžek in namestnika izčrpno odgovorili.

Varuh je izrazil pričakovanje, da se s slovaškim kolegom sreča kmalu, morda naslednji teden na srečanju ombudsmanov v Litvi, kjer se bo govorilo prav o izkušnjah in načinih dela različnih organizacij za varovanje človekovih pravic. 

Natisni: