Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

3.5-168/00 - Upoštevanje mnenja štirinajstletne deklice

Varuha človekovih pravic je za pomoč zaprosila štirinajstletna deklica. Povedala je, da so zaradi fizičnega in psihičnega nasilja matere razmere doma nevzdržne. Še zlasti takrat, ko mati vplivom alkohola postane tako nasilna, da je deklica že večkrat morala iskati zdravniško pomoč in bila celo hospitalizirana. Zaradi tega je pogosto izostala od pouka in učno popustila.

Center za socialno delo je kot možno rešitev predvidel njeno namestitev v vzgojni zavod. Ko je deklica to izvedela, je poklicala na brezplačni telefon varuha človekovih pravic in prosila za pomoč. Zdelo se ji je krivično, da bi bila zaradi razmer, ki so posledica materinega prekomernega uživanja alkohola, sama kaznovana z namestitvijo v zavod. Zavedala se je, da doma ne more živeti, želela pa je ostati v domačem okolju in v isti šoli, kjer obiskuje 8. razred. Povedala je, da sta zanjo pripravljena skrbeti bivša soseda (zakonski par brez otrok), ki ju dobro pozna. K njima se je že večkrat zatekla. Tudi v času, ko je poklicala, je bila pri njih. Poklicala ju je k telefonu, da smo se pogovorili tudi z njima. Iz pogovora smo razbrali, da center za socialno delo ne ve kje se deklica nahaja, in da ne obiskuje pouka. Za odsotnost od pouka je imela zdravniško opravičilo zaradi telesnih poškodb, ki jih je povzročila mati.

Deklici smo svetovali, da z zakonskim parom, h kateremu se je zatekla, stopijo v stik s centrom za socialno delo, ki je pristojen za urejanje tovrstnih problemov. Hkrati smo predlagali, da center v največji možni meri upošteva koristi deklice in prouči možnosti, da bi deklica začasno ostala v oskrbi bivših sosedov.

Po našem posredovanju je center za socialno delo odločil, da deklica lahko ostane v njuni oskrbi. Njeno bivanje je zaenkrat začasno. Če bodo okoliščine v interesu deklice to dovoljevale, pa bodo morda sklenili rejniško razmerje.

Deklica nam je sporočila, da se v novem okolju dobro počuti, redno obiskuje pouk in izboljšala je učni uspeh. To potrjuje tudi center za socialno delo, ki redno spremlja tako dekličino bivanje kot delo v šoli.

 

Natisni: