Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Čakalna doba za operacije otrok s prirojenimi srčnimi napakami

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je bil seznanjen z dolgo čakalno dobo za srčne operacije in intervencijske kardiološke posege za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami v zdravstvenem zavodu. Na čakalnem seznamu za diagnostiko in posege je bilo 110 otrok, kar pomeni, da je čakalna doba več kot eno leto.

Zdravniki so v maju 2008 dobili možnost izvajanja intervencijskih kardioloških posegov pri bolnikih s prirojenimi srčnimi napakami v popoldanskem času, vendar je bil že po 15 posegih dodatni program ustavljen. Ker so zdravniki menili, da v danih pogojih ne morejo zagotoviti ustrezne obravnave teh bolnikov in ker niso bili več pripravljeni prevzemati odgovornosti za posledice, ki bi lahko nastale zaradi neupravičeno dolgih čakalnih dob, so se v začetku julija 2008 odločili, da programom srčnih operacij in kardioloških intervencij v celoti ustavijo. Odgovornim so posredovali dopis, v katerem so navedli pogoje, pod katerimi so pripravljeni to dejavnost nadaljevati. Ključni pogoj je bil zagotovitev dveh stalnih terminov s pripadajočim osebjem v laboratoriju. Dogovora ni bilo.

Vodstvo zdravstvenega zavoda je Varuhu pojasnilo, da so pravočasno zaznali problem dolgih čakalnih dob za te operacije, da pa se je zaradi manjšega nesporazuma med vpletenimi zdravniki skrajšala čakalna vrsta za odrasle, ne pa čakalna vrsta za otroke. Zagotovili so nam, da bodo v 14 dneh to uredili in začeli krajšati čakalno vrsto tudi za otroke. Po približno mesecu dni se je zadeva res premaknila.

Pobudo smo šteli za utemeljeno in posredovanje za uspešno. Nedopustno je, da posledice nesporazumov med zdravniki nosijo otroci, ki se jim s tem krši pravica do najvišje dosegljive ravni zdravja, ki jo zagotavlja Konvencija o otrokovih pravicah v 24. členu. 3.4-56/2008

Natisni: