Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh o Romih, nestrpnosti in povrnitvi stroškov osebam vabljenim v policijskem postopku

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na današnji novinarski konferenci spregovoril o svojem delovanju v preteklem mesecu ter o napovedih za prihodnost. Podal je svoje mnenje in ugotovitve glede novega modela izobraževanja učencev na OŠ Bršljin ter predstavil primer pravne praznine glede povrnitve stroškov vabljenim osebam v policijskem (predkazenskem) postopku.

Varuh je povedal, da je bolj ali manj zaključil pogovore z ministri, razen z ministrom Drobničem se še sedaj nista sestala, kljub dejstvu, da minister Drobnič pokriva zelo občutljiv resor, kjer varuh ugotavlja vrsto kršitev, pa od njega že tri mesece ni prejel odgovora. Varuh pa je prav tako naslovil pismo na predsednika vlade Janeza Janšo z željo po sestanku, kjer naj bi se pogovorila o razreševanju nekaterih problemov v Sloveniji, kot so dokončna ureditev položaja izbrisanih, pravica pripadnikov muslimanske verske skupnosti do lastnega verskega objekta, ureditev položaja in posebnih pravic romske skupnosti, problem najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih, večanje nestrpnosti v naši družbi. Varuh pa se je prejšnji teden tudi udeležil 9. okrogle mize evropskih ombudsmanov, kjer so s kolegi ugotavljali, da je v novih demokracijah izredno pomembno širše delovanje ombudsmana, ki poleg reševanja konkretnih primerov, tudi javno opozarja na kršitve in nepravilnosti.

Pri problemu šolanja Romov je varuh ponovno opozoril, da že ves čas svojega mandata neprestano vsako leto vlado in druge državne institucije opozarja na sprejetje zakona o romskih skupnostih, ki ga zahteva ustava ter na nujno sprejetje nacionalnega programa, ki bo celostno razreševal romsko problematiko na vseh področjih hkrati (izobraževanje, socialno ekonomski položaj, zaposlovanje in bivanjska problematika). Varuha je s problematiko na OŠ Bršljin že januarja seznanil ravnatelj, kasneje sta  o tem govorila tudi z ministrom za šolstvo Milanom Zverom. Po najavi ministrstva za šolstvo o uvedbi novega modela izobraževanja romov je varuh uradno želel dobiti pojasnila od ministra za šolstvo, vendar odgovor ministrstva ni bil zadovoljiv. V njem so bile podane zgolj pravne podlage za nek nedefiniran model reševanja te problematike, nismo pa dobili odgovora o obliki in načinih razreševanja problematike. Zahteval je tudi poročilo iz šole o sprejetem modelu, vendar ga zaenkrat na uradu nismo prejeli. Varuh tako pozna problematiko predvsem iz medijskega poročanja. Ugotavlja pa, da postopek sprejemanja tega poskusnega modela ni bil spoštovan, saj naj bi model začeli  izvajati že v ponedeljek, pravilnik pa govori, da je potrebno štiri mesece pred poskusom s predlogom seznaniti starše in udeležence poskusa ter pridobiti njihovo soglasje. Prav tako pa pritsk, ki se je ustvaril na OŠ Bršljin, nikakor ni pozitiven za otroke, ki imajo ob koncu šolskega leta že tako dovolj skrbi.

Varuh pa je spregovoril tudi o primeru pobudnika iz Ankarana, ki ga je policija vabila na pogovor v Celje. Takšno vabljenje je utemeljila z obsežnostjo in zahtevnostjo predkazenskega postopka. Na podlagi varuhove intervencije, da vabljeni osebi povrne stroške, povezane s prihodom v Celje, pa se je policija odzvala s pojasnilom, da Zakon o kazenskem postopku, Zakon o policiji in Pravilnik o policijskih pooblastilih "ne nalagajo povračila stroškov osumljencu za prihod na kraj, kamor je vabljen". Predpisi povračila takšnih stroškov tudi ne nalagajo v primeru policijskega vabljenja drugih oseb. Šteli smo za pomanjkljivost, da ni urejena povrnitev stroškov prihoda vabljene osebe na policijo v primerih, ko kasneje ni začet kazenski postopek. Ne gre prezreti, da se vabljena oseba mora odzvati vabilu in jo sme policija privesti, če se vabilu ne odzove. Ker je oseba torej zavezana, da se odzove vabilu in pride na kraj, kamor je vabljena, bi bilo prav, da se ji prizna pravica do potnih in drugih stroškov ter do povrnitve nadomestila plače in izgubljenega zaslužka v posledici policijskega vabila. Iz mnenj, ki jih je pridobil minister izhaja, da ni ovir za povrnitev teh stroškov, zato je minister "pristojnim" službam policije predlagal, da zadevo proučijo in v okviru svojih pristojnosti "sistemsko s pisnim aktom uredijo, da bo policija na podlagi omenjenega akta povračila stroškov pravno, formalno in materialno lahko reševala". Varuh pozdravlja odziv ministra na ugotovljeno pravno praznino glede povrnitve stroškov vabljeni osebi v policijskem (predkazenskem) postopku ter pričakuje, da bo ustrezna rešitev čimprej sprejeta in bo tako celovito urejena povrnitev stroškov za osebe, vabljene v policijskem postopku.

Na novinarsko vprašanje o nestrpnih izjavah politikov, je varuh opozoril, da je pred 14 dnevi ECRI (Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti) izdal poročilo o sovražnem govoru med politiki, kjer je izpostavljena ista problematika na katero opozarja tudi varuh: izbrisani, romi, džamija. Največji problem je po mnenju varuha sprejemanje nestrpnih izjav kot  normalen način komuniciranja. Kot pravi varuh se je ob vsaki nestrpni izjavi potrebno zamisliti, kako bi nanjo odreagirali, če bi bila le-ta naperjena proti nam.

Gradiva iz novinarske konference:

Natisni: