Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na okrogli mizi o človekovih pravicah in vrednotah

Varuh človekovih pravic se je 2. 6. 2022 udeležil okrogle mize v okviru prve nacionalne konference evropskega programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) v organizaciji društva PiNA.

Na okrogli mizi z naslovom CERV in mi so se pogovarjali o človekovih pravicah in vrednotah v Sloveniji ter v EU, o aktivnem državljanstvu, o pomenu kulture pri razvoju in razumevanju človekovih pravic, enakosti in strpnosti. Pa tudi o pomenu civilno družbenih organizacij in evropskih programov kot je CERV, za razvoj vključujoče demokratične družbe, ki temelji na vrednotah, kot so enakost, pravice in participacija.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je med drugim poudaril pomen varovanja človekovih pravic. »Na nek način sem vesel, da je pandemija prinesla tudi razpravo o tem, da so meje moje pravice tam, kjer se začne tvoja. Odprla se je debata o tem, kako omejevati pravice, kar je bila praktično rdeča nit pandemije: z ustrezno zakonsko podlago, sorazmerno in za določen čas,« je spomnil.

Veseli ga, da po raziskavi Agencije za temeljne pravice (FRA) iz leta 2019, ki zajema 27 držav članic EU, Severno Makedonijo in Združeno kraljestvo, je kar 96 odstotkov ljudi v Sloveniji že slišalo za Nacionalno institucijo za človekove pravice v Sloveniji. »Verjetno k temu med drugim prispeva dolgoletna prisotnost Varuha človekovih pravic v prostoru, pomembno je povezovanje z različnimi deležniki, pa tudi delo na terenu. Kljub temu, da so že slišali za Varuha človekovih pravic, pa mnogi še ne vedo, kakšne so njegove pristojnosti, zato v sodelovanju z občinami širimo vedenje tudi o tem s postavitvijo Varuhovih kotičkov,« je povedal varuh Svetina.

Poudaril je še, da pričakuje uresničevanje Varuhovih priporočil, saj je to temelj demokratičnega ustroja družbe in Varuh vanj prispeva prav z nadzorstveno funkcijo in dobronamernimi priporočili za izboljšave.

Natisni: