Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Minuta molka v šolah, posvečena družinam žrtev v Beslanu

Varuh človekovih pravic je bil v zvezi s pozivom predsednika evropskega parlamenta in priporočilom Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, naj se v šolah v torek, 14.9.2004 z minuto molka poklonijo žrtvam terorističnega napada v Beslanu, seznanjen, da nekateri starši nasprotujejo takšnemu izkazovanju solidarnosti, saj naj bi to predstavljalo zlorabo otrok v dnevnopolitične namene. Zato se je varuh odločil v zvezi s tem tragičnim dogodkom objaviti naslednjo IZJAVO:

Varuh človekovih pravic meni, da je minuta molka, ki je posvečena družinam žrtev v Beslanu, odraz solidarnosti otrok do svojih vrstnikov, ki so se na svoj prvi šolski dan znašli v grozljivih okoliščinah, katerih marsikdo od njih ni preživel.

S takšnimi solidarnostnimi dejanji se otroci učijo strpnosti in medsebojnega spoštovanja. Seznanjajo se z razmerami in dogodki, ki jih doživljajo njihovi vrstniki po vsem svetu ter s tem postajajo bolj odgovorni tudi sami, saj ne moremo izključiti možnosti, da se podobno teroristično dejanje kjerkoli ne ponovi. Učenje solidarnosti in strpnosti  med otroki, kot tudi med odraslimi, pa bo pripomoglo tudi k temu, da se bodo otrokove in človekove pravice spoštovale tudi v prihodnosti.

Zato varuh pozivov k poklonitvi spomina žrtvam terorizma ne ocenjuje kot zlorabo otrok in s tem kršitev njihovih pravic.

 

Natisni: