Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Dom upokojencev Idrija, enoto Marof

Državni preventivni mehanizem (DPM) je v četrtek, 10.  11. 2016, obiskal Dom upokojencev Idrija, enoto Marof (enota Marof). Šlo je za redni obisk enote socialno varstvenega zavoda v okviru izvajanja nalog Državnega preventivnega mehanizma.

Obisk so opravili svetovalec pri Varuhu mag. Jure Markič ter predstavnika nevladnih organizacij Novi Paradoks in SKUP, Slavica Smrtnik in Jure Trbič. Enoto bo v delu nadzora, ki se nanaša na zdravstveno varstvo in zdravniško oskrbo obiskal in svoje mnenje podal tudi zunanji izvedenec izr. prof. dr. Peter Pregelj, dr. med.

Enota Marof opravlja dejavnost posebnega zavoda, saj se v njej izvaja dejavnost institucionalnega varstva odraslih oseb s težavami v duševnem zdravju, odraslih oseb z motnjami v duševnem razvoju ter gibalno in senzorno oviranih oseb. Poleg negovalnega in več odprtih oddelkov ima tudi dva varovana oddelka. Eden je namenjen predvsem starejšim stanovalcem, pri katerih so poleg demence diagnosticirane tudi (druge) duševne motnje, drugi pa je namenjen predvsem odraslim osebam s posebnimi potrebami.

Med obiskom so tam zaposleni članom DPM-ja predstavili enoto, ogledali so si oba varovana oddelka in nekaj ur preživeli med stanovalci. Tako so lahko videli, kako teče življenje v oddelkih in kakšne so razmere za bivanje ter začutili utrip.

Strinjali so se s sogovorniki, da so razmere zaradi starih prostorov kljub trudu vseh zaposlenih dokaj slabe in tako z veseljem sprejeli pojasnilo, da se pripravlja temeljita prenova nekaterih obstoječih prostorov in rušenje ter novogradnja najstarejšega dela. To bo nedvomno bivanjske razmere močno izboljšalo ter hkrati postavilo temelje za nove koncepte dela.

Pozitivna je tudi novica o nakupu dodatnega zemljišča ob enoti, ki bo omogočila razširitev zunanjih površin na katerih se stanovalci lahko varno gibajo in tako več časa preživijo zunaj, med zelenjem, izven štirih zidov varovanih oddelkov.

Že med samim obiskom so sogovornikom podali nekaj priporočil za spremembe in izboljšave, ki bi omogočile še boljše razmere za bivanje stanovalcev. Priporočila bodo vsebovana tudi v poročilu, ki bo posredovano tudi zavodu.

Natisni: