Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Obisk delegacije Komisije za enakopravnost spolov kosovskega parlamenta in Kosovske fundacije za civilno družbo

Na Uradu varuha človekovih pravic se je zbrala delegacija Komisije za enakopravnost spolov kosovskega parlamenta ter Kosovske fundacije za civilno družbo. Z namestnikom varuha človekovih pravic g. Rovškom so se pogovarjali predvsem o delovanju Urada varuha človekovih pravic ter o stanju enakopravnosti med spoloma v Sloveniji.

 Glavni namen obiska delegacije na Uradu varuha človekovih pravic je pridobiti izkušnje ter zbrati informacije, ki so potrebne za vzpostavitev institucije za varovanje človekovih pravic tudi na Kosovu. G.Rovšek jim je na kratko predstavil zgodovino vzpostavitve institucije Varuha človekovih pravic v Sloveniji ter predstavil delovanje in najbolj pereče probleme, s katerimi se ukvarja Urad. Predvsem pa je poudaril, da je za vzpostavitev takšne institucije potrebno ustvariti primerne predpogoje, da lahko sploh deluje. Bistveni pogoji za vzpostavitev take institucije so po mnenju g.Rovška, neodvisno sodstvo, demokratično delovanje državnih organov ter svoboda medijev. Kajti zgolj na podlagi teh predpogojev si lahko takšna institucija pridobi zaupanje ljudi ter prične tudi v praksi izvajati zakone ter varovati človekove pravice.

 Obisk delegacije tako spada v vrsto srečanj, ki so namenjena pomoči ter spodbujanju vzpostavljanja institucij, ki delujejo na področju varovanja človekovih pravic. Urad varuha človekovih pravic nudi pomoč predvsem državam vzhodne Evrope ter državam na področju bivše Jugoslavije, kjer takšnih institucij še ne poznajo. Tovrstna srečanja se bodo zato nadaljevala in vrstila tudi v prihodnosti.

 

Vir: VČP, 22. maj 2003

 

Natisni: