Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

2.1-11/00 - Zdravljenje pripornika v zdravstveni organizaciji


Pobudnik je bil pripornik v kazenski zadevi Okrožnega sodišča v Kranju. Za 31. marec 2000 je bil naročen na operacijo v ljubljanski klinični center. Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana, v katerem je bil pobudnik priprt, je za mnenje o potrebnosti zdravljenja pripornika v zdravstveni organizaciji vprašal zavodskega zdravnika. Njegova ocena je bila, da "tak poseg v sedanjem trenutku ni nujno potreben". Na tej podlagi je zavod za prestajanje kazni zapora štel, da zdravnik operativnega posega ne predlaga. Takšno mnenje je povzelo tudi sodišče, saj sodnica priporniku operacije in zdravljenje v zdravstveni organizaciji ni dovolila.

Med prestajanjem pripora je treba s pripornikom ravnati humano ter varovati njegovo telesno in duševno zdravje. Zoper pripornika se smejo uporabiti samo tiste omejitve, ki so potrebne, da se prepreči beg ali dogovarjanje, ki bi lahko škodovalo uspešni izvedbi postopka. V intervenciji pri sodišču ter pri Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij smo opozorili na drugi odstavek 32. člena Pravilnika o izvrševanju pripora, po katerem pristojno sodišče na predlog zavodskega zdravnika odredi zdravljenje v zdravstveni organizaciji, če je takšno zdravljenje pripornika potrebno .

V primeru pobudnika je zavodski zdravnik uporabil strožji kriterij od predpisanega, saj je svoj predlog oprl na mnenje, da zdravljenje v zdravstveni organizaciji ni nujno potrebno. Žal sta takšnemu stališču zavodskega zdravnika nekritično sledila tako zavod za prestajanje kazni zapora kot tudi sodišče. Zaradi uporabe pravnega standarda v nasprotju z veljavnim predpisom, priporniku zdravljenje v bolnici ni bilo dovoljeno.

V ponovljenem postopku po našem posredovanju je zavodski zdravnik svoje mnenje o zdravstvenem stanju priprtega pobudnika uskladil z določbami Pravilnika o izvrševanju pripora ter ocenil, da je predlagani kirurški poseg potreben. Na tej podlagi je sodnica dovolila zdravljenje pripornika v kliničnem centru v Ljubljani tako, da je bil pobudnik 16.6.2000 operiran.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je sprejela naš predlog, da zdravnike, ki v zavodih za prestajanje kazni zapora skrbijo za zdravstveno varstvo pripornikov, ponovno opozori na določbo drugega odstavka 32. člena Pravilnika o izvrševanju pripora, da za zdravljenje pripornika v zdravstveni organizaciji zadostuje, da je takšno zdravljenje potrebno.

   

 

Natisni: