Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

4.0-7/00 - Neplačano volontersko pripravništvo medicinske sestre

Pobudnica je opravljala posebno obliko pripravništva - volontersko pripravništvo v javnem zdravstvenem zavodu in sicer vseh šest mesecev, čeprav je dne 21.11.1999 je začela veljati sprememba Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 90/99).Pobudnica je bila mnenja, da se ne spoštujejo dopolnjena zakonska določila, ki se nanašajo na zdravstvene delavce-pripravnike. Zakon je bil dopolnjen z določbo, da mora minister za zdravstvo predpisati normative za določitev potrebnega števila zaposlenih v zdravstveni negi. Izvajanje te določbe bi učinkovalo tako, da bi bili javni zdravstveni zavodi dolžni zaposliti pripravnike, če z normativi določeno število delovnih mest ne bi bilo popolnjeno. V primeru takih zaposlitev bi bilo pripravnikom zagotovljeno izplačilo plač, zanje pa bi bili plačani tudi prispevki za socialno zavarovanje.

Od ministrstva za zdravstvo smo zahtevali pojasnilo, kako in kdaj je ministrstvo vzpostavilo pogoje za izvajanje navedenega zakonskega določila. Zlasti nas je zanimalo, kako je pri predpisovanju normativov za zaposlovanje zdravstvenih delavcev upošteval zatečeno stanje (pripravnike na volonterskem pripravništvu), pa tudi, ali se je po uveljavitvi dopolnitve 34.člena zakona, v javnih zdravstvenih zavodih pristopilo k spremembi volonterskega pripravništva v pripravništvo, ki se opravlja znotraj sklenjene pogodbe o zaposlitvi za zatečene volonterje oziroma, ali se še pojavljajo primeri volonterskega pripravništva.

V odgovoru je minister pojasnil, da še ni določil normativov za določitev prostih delovnih mest, v proračunu Republike Slovenije pa v letu 2000 niso zagotovili sredstev za izvajanje 34.člena zakona.

Glede na tak odgovor, smo ministrstvo pozvali, da nas obvesti o oceni, kdaj bo izpolnjena zakonska obveznost. Doslej o tem še nismo bili obveščeni.

 

Natisni: