Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

5.2-10/00 - Zavrnitev izdaje vizuma in dolgotrajnost postopka preverjanja

Obravnavamo pobudo, ki jo je na varuha človekovih pravic naslovil pobudnik zaradi zavrnitve izdaje vizuma za vstop v Republiko Slovenijo, ker naj bi mu bil vstop v Republiko Slovenijo prepovedan. Pobudnik se je želel udeležiti zimske šole slovenskega jezika, vendar mu je bila izdaja vizuma zavrnjena, ker naj bi imel enak priimek in ime kot oseba, ki ji je vstop v Republiko Slovenijo prepovedan. Zaradi navedenega je pobudnik zahteval, da se preveri njegova identiteta v računalniški bazi podatkov in ugotovi, da ne gre ta osebo, ki ji je vstop v državo prepovedan. Postopek preverjanja je trajal 14 dni.

Na našo poizvedbo v zvezi z zapletom nam je Ministrstvo za zunanje zadeve pojasnilo, da dokumentacija, ki jo je pobudnik priložil k vlogi za izdajo vizuma ni bila pristna in se ni ujemala z namenom njegovega obiska. Ministrstvo v odgovoru ni pojasnilo kaj je bil razlog za to, da pobudniku vizum ni bil izdan, v čem je bila nepristnost njegove dokumentacije in zakaj je postopek preveritve trajal 14 dni. Postavlja se namreč vprašanje ali preverjanja ne bi bilo mogoče opraviti v krajšem času in ali je čas trajanja tega preverjanja še v skladu z načelom ekonomičnosti postopka za izdajo vizuma po 14. členu Zakona o splošnem upravnem postopku (Ur. list RS, št. 80/99).

Zato smo Ministrstvu za zunanje zadeve predlagali, da se v takih primerih, kot je obravnavani, zagotovi spoštovanje načela ekonomičnosti postopka tako, da postopek preverjanja ne bi trajal dlje, kot je to neogibno potrebno za pravilno ugotovitev dejanskega stanja ter izdajo zakonite in pravilne odločbe.

Ministrstvo nam še ni odgovorilo na naš na predlog, kot tudi ne kaj je bil razlog za to, da pobudniku vizum ni bil izdan in v čem je bila nepristnost njegove dokumentacije.

 

Natisni: