Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Slovenski model instituta varuha kot osnova za model v ZRJ


Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in njegov namestnik Jernej Rovšek sta se udeležila mednarodne delavnice z naslovom Model instituta varuha človekovih pravic za ZRJ (The Model of an Ombudsman Institution for the FRY), ki je potekala 9. in 10. julija v Beogradu. Pripravilo jo je pravosodno ministrstvo ZRJ v sodelovanju z Uradom grškega ombudsmana in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Osnovni cilj delavnice je bil izbrati oziroma oblikovati najprimernejši model instituta varuha človekovih pravic za ZRJ.

V ZRJ so za podlago za oblikovanje svojega modela ombudsmana že prevzeli slovenski model, zato so bile slovenske izkušnje iz dosedanje prakse izredno dragocene. Te v ZRJ pričakujejo tudi v prihodnje, saj bodo na podlagi pripomb udeležencev pripravili osnutke modela, ki pa zahtevajo podrobnejšo analizo ter nove predloge in popravke.

Ombudsmani naj bi delovali tako v Srbiji kot v Črni Gori in na zvezni ravni. Uspeh izoblikovanja zveznega modela ombudsmana v ZRJ je odvisen od razvoja političnih razmer v državi.

Poleg ombudsmanov iz Slovenije, Makedonije in Grčije ter predstavnikov poljskega urada varuha in urada na Kosovu so se srečanja udeležile številne vladne in nevladnih inštitucije ZR Jugoslavije ter različne mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z varovanjem človekovih pravic.

 

Natisni: