Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic z varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO o dogajanju v letu 2022

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO in varuh človekovih pravic

Varuh Peter Svetina je danes sprejel varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Marico Uršič Zupan. Predstavila mu je poročilo za leto 2022, ki je njeno prvo, saj je z delom začela 18. januarja 2022. 

Povedala je, da je na njen naslov lani prišlo rekordno število odzivov gledalk in gledalcev ter poslušalk in poslušalcev. Razlog za to je bilo ukinjanje nekaterih oddaj, vodenje oddaj in poročanje o dogajanju v supervolilnem letu, občinstvo pa je zmotilo tudi spreminjanje programske sheme ter splošno dogajanje na RTV Slovenija. Vsebinsko so prevladovali odzivi na Informativni program TV Slovenija, veliko pa je bilo tudi vprašanj, mnenj in pripomb na druge vsebine.

Varuhinja PGP RTVSLO je prejela tudi nekaj odzivov, povezanih z dostopnostjo vsebin za senzorno ovirane osebe. Največ se jih je nanašalo na podnapise za gluhe in naglušne ter na zvočne podnapise in zvočne opise za slepe in slabovidne. Vse je skrbno obravnavala.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v pogovoru povedal, da je tudi iz pisem, ki so prihajala na naslov institucije Varuha, bilo mogoče razbrati vznemirjenje okoli dogajanja RTVSLO. Varuh pričakuje, da bo ustavno zagotovljeni položaj RTV Slovenije vendarle spoštovan in da institucija nacionalnega pomena ne bo več talec vsakokratnih oblasti.

Letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija za leto 2022 je dostopno na POVEZAVI.

Natisni: