Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izjava Združenja mediteranskih ombudsmanov (AOM) o stopnjevanju krize v Ukrajini

Združenje mediteranskih ombudsmanov (AOM), katerega član je tudi slovenski Varuh človekovih pravic, je globoko zaskrbljeno zaradi trpljenja, ki ga povzroča vojna v Ukrajini, in vse vpletene strani poziva k takojšnjemu ukrepanju za učinkovito in celovito zaščito temeljnih pravic civilnega prebivalstva.

Združenje v celoti podpira prizadevanja komisarke za človekove pravice v ukrajinskem parlamentu za zagotavljanje pomoči žrtvam te tragedije in za njihovo zaščito.

Cenimo delo kolegov v sosednjih državah, ki si prizadevajo za spoštovanje temeljnih pravic in zagotavljanje osnovnih storitev razseljenim osebam.   

Še zlasti za tisoče beguncev in razseljenih civilistov naše člane prosimo, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bodo njihovi nacionalni organi vzpostavili varne koridorje in sprejemne centre ali sprejemne zmogljivosti, v katerih bodo vsem, ki so morali zapustiti svoje domove, nudili nastanitev, obroke, oblačila in dostop do zdravstvenih storitev in zdravil.     

Zelo priporočamo, da se takoj poskrbi za ponovno združitev družin, ki so bile ločene.

Komisarki Ukrajine in Rusije za človekove pravice pozivamo, da zagotovita spoštovanje mednarodnega prava in standardov pri obravnavanju vseh ljudi v stiski, brezdomcev, invalidov, otrok, starejših, civilistov in tudi zaprtih ali pridržanih vojakov.

Kot varuhi človekovih pravic Mediterana trdno in nepreklicno izražamo svojo zavezanost mednarodni zakonitosti, vladavini prava in demokraciji za blagostanje vseh narodov v regiji.


Natisni: