Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Demenca ni zgolj zdravstven problem, zato nujen multidisciplinaren pristop

Pred svetovnim dnevom Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujemo 21. septembra, varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da potrebujemo multidisciplinaren pristop obravnave bolezni, saj demenca ni zgolj zdravstveni problem. »Osebe, ki zbolijo za to boleznijo potrebujejo tudi pomoč pri vsakdanjih opravilih in si večinoma želijo čim dlje ostati v svojem domačem okolju. Na vse pristojne v državi zato apeliram, da pri obvladovanju demence delujejo usklajeno in v ciljno usmerjenem dialogu poiščejo ustrezne rešitve na izzive, ki jih prinaša ta bolezen,« poziva Svetina.

Pred štirimi leti je Varuh človekovih pravic postal prva demenci prijazna točka v Sloveniji. »Ta točka ni namenjena le osebam z demenco in njihovim svojcem, ampak vsem, ki potrebujejo informacije o tej bolezni. Pomembno je, da prepoznamo osebe z demenco in jim pomagamo. Zaposleni pri Varuhu in na drugih demenci prijaznih točkah v državi imajo potrebno znanje in vedo, kakšni so prvi znaki bolezni in kako jih prepoznati,« pojasnjuje varuh.

Slovenija sodi med nadpovprečno hitro starajočo se družbo in zato se bo verjetno v prihodnje delež obolelih s to boleznijo še povečeval. Bolezen ne izbira in demenca lahko doleti vsakega izmed nas ali naših svojcev. Aktivnemu ozaveščanju o tej neozdravljivi bolezni se je pridružil tudi varuh človekovih pravic, ki je v ta namen posnel video izjavo s tolmačko znakovnega jezika, da bodo informacije dostopne in razumljene tudi gluhim.

Natisni: