Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ureditev razmer v COT Veliki Otok


V Centru za odstranjevanje tujcev Veliki otok pri Postojni so po posredovanju varuha človekovih pravic uredili večino nepravilnosti, na katere so bili opozorjeni in javnost seznanjena.
Postavili so zdravnika, ki je v centru enkrat tedensko, začeli z ureditvenimi deli (nabava pohištva, beljenje, urejanje tuširnice v skladu s trenutnimi zmogljivostmi,…), preko javnih del zaposlili 3 osebe, zagotovili socialno službo dopoldne in popoldne, ki je pristojna tudi za organizacijo domskega življenja. Generalni direktor policije je varuha človekovih pravic obvestil, da je urejanje razmer v centru v polnem teku.
Zagotovili so izvajanje hišnega reda, v postopku so kadrovske dopolnitve v centru, urejena je evidenca tujcev. Vsi tujci so ob nastanitvi seznanjeni tudi z možnostmi za razgovor s predstavniki UNHCR in drugih nevladnih organizacij, za informacije se lahko obrnejo na inšpektorja za tujce ali pa jih najdejo v večjezičnih zloženkah. Povečali so tudi število individualnih pogovorov s tujci - vodi jih socialni ali javni delavec.
Poskrbeli so za dvig ravni higiene (predlog za zaposlitev treh sobaric, dostop do sredstev za zagotavljanje lastne higiene, pogosta menjava perila, čiščenje…), v postopku pa je opremljanje dnevnega prostora za družabno življenje. Nastanjenim je omogoèeno gibanje na svežem zraku, predlagana pa je tudi ureditev atrija za varno gibanje na svežem zraku.

Varuh z zadovoljstvom sprejema pojasnila o spremembah, do katerih je že prišlo. Hkrati pričakuje, da bodo tudi ostale izboljšave, ki so napovedane v obeh odgovorih, čimprej uresničene.
Edino skrb zbuja pojasnilo zadnjega odgovora, da vratnih kril v spalnicah ni mogoče namestiti iz varnostnih razlogov. To očitno pomeni, da so tujci še vedno nastanjeni v sobah brez vrat oziroma vratnih kril. Policija je pojasnila, da namestitev vratnih kril onemogoča nadzor in intervencijo, kakor tudi, da takšna namestitev ni priporočljiva iz požarnovarnostnih razlogov (vsa okna so namreč zamrežena, tako je edini izhod iz sob skozi vrata; če se tujci zaklenejo, je tudi ta izhod onemogočen).
V odgovoru je varuh izrazil dvom v njihovo pojasnilo. Meni, da ni nujno da so vrata opremljena s ključavnico, če interesi reda in varnosti tako zahtevajo. Sprejemljivo stopnjo zasebnosti in ločitev spalnice od ostalih prostorov zagotavljajo že vratna krila s kljuko, ki omogoča zapiranje vrat. Ocenil je, da zamrežena okna ne morejo sama po sebi utemeljevati, da so vrata spalnice brez vratnih kril. V zavodih za prestajanje kazni, zaporih, so priporniki in obsojenci na prestajanju zaporne kazni namreč kljub zamreženim oknom zaklenjeni v svojih celicah.

Institucija, kjer so osebe zaprte, mora zagotavljati možnost učinkovitega ukrepanja v primeru požara ali drugih nevarnosti, ki terjajo takojšen odhod zaprtih oseb iz njihovih spalnih oziroma bivalnih prostorov.Odstranitev vratnih kril v spalnicah se torej kaže kot nesorazmeren ukrep, ki ni nujen in edini možen za zagotavljanje ustreznega nadzora in intervencije ter za ukrepanje v primeru požarnih in drugih podobnih nevarnosti. Varuh je prepričan, da je možno uporabiti blažje ukrepe (kot na primer vratna krila brez ključavnic in zgolj z vratnimi kljukami), ki ne bodo v takšnem obsegu posegali v zasebnost tujcev ter v razmere, v katerih so nastanjeni, kot je to v primeru spalnic brez vratnih kril.

Varuh je v svojem odgovoru ponovil predlog, da se v spalnice namesti vratna krila in hkrati sprejme razumne ukrepe, da bo mogoče učinkovito zagotavljati vse vidike reda in varnosti v Centru za tujce v Velikem Otoku pri Postojni.

 

Natisni: