Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nezakonito odpuščeni Dušan Kosec se je po devetih letih vrnil na delo v Dravske elektrarne

V podjetje Dravske elektrarne, ki ga vodi direktor Ivan Kralj, se je danes zjutraj na podlagi pravnomočne sodbe pristojnega sodišča ponovno vrnil na delo mag. Dušan Kosec, ki ga je vodstvo podjetja nezakonito odpustilo leta 1990, neposredno po tem, ko se je prijavil na javni razpis za direktorja Dravskih elektrarn, njegov protikandidat pa je bil sedanji direktor Ivan Kralj.

Dravske elektrarne, ki so v državni lasti, so za devetletno pravdanje z nezakonito odpuščenim delavcem porabile zelo veliko sredstev, Dušanu Koscu pa bodo morale plačati tudi vse plače in prispevke za devet let nazaj, kar bo zneslo več deset milijonov tolarjev. Kosec je že napovedal, da bo vodstvo podjetja tožil tudi zaradi prestanih duševnih bolečin.

Tako je po devetih letih dobil epilog eden najbolj znanih in razvpitih primerov kršenja delovno pravne zakonodaje in človekovih pravic v Sloveniji, o katerem je varuh človekovih pravic Ivan Bizjak poročal državnemu zboru v dveh letnih poročilih, o njem pa je obvestil tudi pristojno ministrstvo za gospodarske dejavnosti in govoril na številnih novinarskih konferencah.

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak je namreč že nekajkrat javno opozoril, da takšne kršitve človekovih pravic, še zlasti če gre za državna podjetja, ne bi smele ostati nekaznovane, za kar je odgovorno zlasti pristojno ministrstvo za gospodarske dejavnosti in nadzorni svet Dravskih elektrarn, ki ga vodi prof. dr. Dali Djonlagič, nekdanji rektor Univerze v Mariboru. Danes pa je za STA dejal, da je bil glede na to, kdaj je postala sodba v tej zadevi pravnomočna, skrajni čas, da je bila tudi izvršena.

Nujno pa je, da bi tudi v vseh drugih podobnih primerih brez odlašanja sledili pravnomočnim odločitvam sodišč, je menil Bizjak. Ob tem pa je dodal, da morajo vsaj država in s tem tista podjetja, ki so v državni lasti, upoštevati odločitve sodišč, saj je to eden od temeljev pravne države.

 

Natisni: