Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Peter Svetina na dobrodelni prireditvi in otvoritvi razstave »Igrajmo se… igra vedno za vse«

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je na Osnovni šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici udeležil dobrodelne prireditve in otvoritve razstave »Igrajmo se… igra vedno za vse«, na kateri so prikazali igro in igrače skozi čas. Zbrane igrače, ki jih bodo obiskovalci darovali namesto vstopnic, bodo podarili otrokom Zveze prijateljev mladine Nova Gorica.

»Pravica do igre in razvedrila, primernega otrokovi starosti, pa tudi pravica do prostega udeleževanja kulturnega življenja in umetnosti, so poleg vseh ostalih, ene izmed temeljnih otrokovih pravic. A vendarle sem prepričan, da razstava, ki ste jo pripravili ne bo prinesla veselja le najmlajšim, ampak tudi vsem nam, malce starejšim. Najbrž se boste strinjali z mano, da človek težko pozabi prvi vtis, ki ga je kot otrok doživljal ob svojih najljubših igračah. Z njimi je razvijal svoje sposobnosti, osebnostne lastnosti, emocije, vrednote, domišljijo in pridobival najrazličnejše izkušnje. Doživljal je tisto, kar v realnem svetu ni mogel. In ker je užival, se je v ta svet vračal. Tako, kot to počnemo tudi odrasli,« je v nagovoru obiskovalcem povedal Peter Svetina.

Kako nesrečen bi lahko bil človek, če se ne bi znal, upal ali smel igrati, se je vprašal varuh in se oprl na razmišljanje ameriškega psihiatra dr. Stuarta Browna, ki pravi, da je igra nepogrešljiva za zdravo delovanje naših možganov in da smo zanjo ustvarjeni preko celega življenja. Po varuhovem mnenju je zato naslov razstave »Igrajmo se … Igra vedno za vse« več kot pomenljiv. »Hvala, da ste nam del tega sveta pričarali tudi na Osnovni šoli Ivana Roba Šempeter pri Gorici,« je dejal in spodbudil snovalce in obiskovalce prireditve, da ostanejo hrabri v ambicijah in vizijah ter pomoči drug drugemu.

Natisni: