Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh podprl prizadevanja Društva novinarjev Slovenije v primeru Petek


Če se v prihodnjem mesecu ali dveh ne bo nič premaknilo pri odkrivanju napadalcev na Večerovega novinarja Mira Petka, bo Društvo novinarjev Slovenije sprožilo nekatere postopke, med drugim tožbo proti državi. V DNS pa razmišljajo tudi o zahtevi, da bi primer prevzela posebna tožilska skupina, da bi tako zadevo začeli raziskovati zunaj lokalnih okvirjev, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik društva Grega Repovž.

Kot je poudaril Grega Repovž , organi pregona tudi po sedmih mesecih preiskav niso napredovali, čeprav so se njihovi predstavniki hvalili, da storilcem dihajo za ovratnik. Zdaj, ko so zadevo internacionalizirali in se je oglasila tudi mednarodna novinarska zveza, pričakujejo, da bodo pristojni organi zaradi pritiska mednarodne javnosti hitreje raziskali Petkov primer. Doslej je namreč Slovenija veljala za državo, v kateri se brutalni napadi na novinarje ne dogajajo in v kateri se spoštuje svoboda novinarskega raziskovanja, je dejal Repovž.

Varuh človekovi pravic Matjaž Hanžek in novinar Miro Petek , ki sta tudi sodelovala na novinarski konferenci, sta med drugim poudarila, da je treba preiskavo napada na Petka uspešno končati že zato, da se to ne bi ponovilo drugim novinarjem. V primeru, da je napaden novinar, bi morali državni organi zadevo še posebno natančno raziskati, saj v tem primeru ne gre za gostilniški pretep, ampak za napad na javnost, je opozoril Hanžek. Po njegovih besedah bi to, da ne bi našli krivcev v Petkovem primeru, pomenilo znak, da se to lahko počenja še naprej, kadar kdo želi utišati kakšnega novinarja.

 

vir: Dnevnik, 4. 10. 2001

 

Natisni: