Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na 33. otroškem parlamentu spremljal razpravo mladih o duševnem zdravju

Varuh, premier Golob, predsednica ZPMS in drugi vidni gostje na otroškem parlamentu

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je 11. 4. 2023 z namestnikom, ki je pooblaščen za varstvo pravic otrok, dr. Jožetom Ruparčičem udeležil 33. otroškega parlamenta v Državnem zboru, kjer so mlade parlamentarke in mladi parlamentarci govorili o duševnem zdravje otrok in mladostnikov.

Varuha veseli, da so to, še zdaleč ne preprosto temo odprli tudi otroci in mladostniki, saj je prepričan, da se je o duševnem zdravju nujno treba pogovarjati, saj ima njegovo zanemarjanje lahko velike posledice tako za kakovost življenja posameznika kot tudi za celotno družbo. Na drugi strani pa obžaluje, da so to temo sploh morali odpreti, saj meni, da bi morali odrasli stvari peljati tako, da se o takšnih temah otrokom sploh ne bi bilo treba pogovarjati. Varuh zato mladim parlamentarcem obljublja, da bo njihova sporočila iz razprave prenesel tistim, ki jih morajo slišati in ki imajo nalogo načrtovati družbeno življenje tako, da se ljudje ne znajdejo v duševnih stiskah, sploh pa ne otroci in mladostniki. 

Ker je varuh po obdobju pandemije koronavirusne bolezni bil seznanjen z vse bolj številnimi informacijami o poslabšanju zdravja otrok, tako fizičnega kot duševnega in ker ni ne primernih in sploh ne zadostnih kapacitet za obravnavo otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem zdravju, je septembra 2021 Dneve duševnega zdravja, ki jih pripravlja skupaj s Centrom za izobraževanje v pravosodju pri Ministrstvu za pravosodje, posvetil prav tej temi. Namen omenjene konference je bil različne stroke, od sodnikov, zdravnikov, socialnih delavcev do odvetnikov, izvedencev in nevladnih organizacij, spodbuditi k še aktivnejšemu medsebojnemu sodelovanju in povezovanju, da bi bila obravnava otrok in mladostnikov čim bolj učinkovita. Varuh je pozval odločevalce, da prisluhnejo koristnim predlogom, kako izboljšati stanje na tem področju, in da jih, kar je najpomembneje, tudi uresničijo. Kasneje pa se je tudi večkrat srečal z odgovornimi za to področje na ministrstvu za zdravje, vseskozi pa tudi spodbuja organe, do katerih ima pristojnosti, da premaknejo zadeve.

Varuh kot vedno priporoča posluh in pozornost do sočloveka, saj lahko na ta način komu rešimo dan, morda pa celo življenje.

Natisni: