Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ombudsmani Zahodnega Balkana o izboljšanju dela državnih uradnikov

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se na povabilo ombudsmana Bosne in Hercegovine Franka Ortona, ki ga je na to mesto postavila mednarodna skupnost, v Sarajevu udeležuje prvega srečanja ombudsmanov Zahodnega Balkana. Kot je za STA povedala Hanžkova predstavnica za stike z javnostjo, je največ pozornosti na srečanju namenjene delu državnih uradnikov, ombudsmani pa razpravljajo tudi o tem, kaj lahko k učinkovitejšemu delu državnih uslužbencev prispevajo sami. Poleg slovenskega varuha se srečanja udeležujejo tudi ombudsmani iz Hrvaške, Makedonije in Albanije.
Ombudsmani so na dopoldanskem delu srečanja predstavili področje dela državne uprave v posameznih državah, ob čemer je Orton izpostavil, da je v BiH še močno prisotna "zastarela birokracija", saj si državni uradniki po njegovih besedah včasih mislijo, da so državljani tam zaradi njih in ne obratno. Tako so udeleženci nekaj pozornosti namenili tudi skupnemu boju proti slabi administraciji.
Slovenski varuh je kolegom predstavil, kakšne možnosti ima ombudsman v Sloveniji glede vključevanja v zakonodajne postopke oziroma kaj lahko državni organi spremenijo in izboljšajo na podlagi njegovih priporočil. Ob tem se mu je zdelo pomembno, da se zadeve vedno najprej uredijo zakonsko, saj se na ta način sistemsko zmanjšujejo možnosti za kršitve pravic.

Poleg omenjenega so ombudsmani predstavili različne načine organizacije uradov varuha človekovih pravic v posameznih državah, ob čemer so se posvetili tudi vprašanju razpršenosti institucije ombudsmana oziroma številu uradov in morebitnih "terenskih pisarn" varuha ter številu ombudsmanovih namestnikov. Orton je udeležencem predstavil ureditev v BiH, ki ima kar sedem ombudsmanov, kar po njegovem predstavlja velik problem in zmedo pri ljudeh, ki pri takšni ureditvi dostikrat ne vedo, pri kom lahko pravzaprav poiščejo pomoč. V Federaciji BiH in Republiki srbski imajo trenutno namreč kar po tri ombudsmane (po enega za vsako entiteto), torej skupaj z Ortonom sedem, po izteku njegovega mandata konec letošnjega leta pa bi jih lahko bilo celo devet, saj naj bi ga nadomestili trije domači ombudsmani, čemur Orton nasprotuje.

V popoldanskem delu enodnevnega srečanja bodo udeleženci razpravljali še o pristojnostih ombudsmanov v odnosu do politike, saj pri njihovem delu večkrat pride do prepletanja, kar uradom varuha povzroča nepotrebne težave pri delu.

Kot omenjeno, se poleg Hanžka in Ortona srečanja udeležujejo še ombudsmani Ante Klarič iz Hrvaške, Branko Naumoski iz Makedonije in Ermir Dobjani iz Albanije.

V okviru srečanja ombudsmanov so se sestali tudi njihovi predstavniki za odnose z javnostjo, ki so razpravljali o pomenu ugleda urada varuha in izmenjali izkušnje s tega področja.

Že v petek pa se je Hanžek v Sarajevu srečal s Slovenci v BiH, ki so mu predstavili težave, s katerimi se srečujejo.

 

Natisni: