Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh: "Predlog ZDA v nasprotju z Deklaracijo"

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v zvezi s predlogom Združenih držav Amerike Sloveniji  za podpis dvostranskega sporazuma, s katerim bi pogodbenici vzajemno priznavali imuniteto pred Splošnim mednarodnim kazenskim sodiščem, na slovensko vlado in ministrstvo za zunanje zadeve naslovil pismo z naslednjo vsebino, ki ga objavljamo tudi kot varuhovo izjavo za javnost:

"Spoštovani,

Načela Splošne deklaracije človekovih pravic me prepričujejo, da je predlog, ki ga je poslala vlada Združenih držav Amerike nekaterim državam, med njimi tudi Sloveniji, s katerim naj bi priznale imuniteto njihovim državljanom pred mednarodnim kazenskim sodiščem, v nasprotju s temelji človekovih pravic. Zato pričakujem od vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS, da bosta zavrnila take zahteve.

Splošna deklaracija človekovih pravic v drugem členu navaja: »Vsakdo je upravičen do uživanja vseh pravic in svoboščin, ki so razglašene s to Deklaracijo, ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, narodno ali socialno pripadnost, premoženje, rojstvo ali kakršnokoli drugo okoliščino. Nadalje ni dopustno nikakršno razlikovanje glede na politično ali pravno ureditev ali mednarodni položaj dežele ali ozemlja, ki mu kdo pripada, pa naj bo to ozemlje neodvisno, pod skrbništvom, nesamupravno ali kakorkoli omejeno v svoji suverenosti.« V sedmem členu pa poudarja: »Vsi so enaki pred zakonom, vsi, brez diskriminacije, imajo pravico do enakega pravnega varstva. Vsi imajo pravico do enakega varstva pred sleherno diskriminacijo, ki bi kršila to Deklaracijo, kakor tudi pred vsakim ščuvanjem k takšni diskriminaciji.«

Osnovno vodilo Deklaracije je preprečiti, da bi posameznik ali skupina ljudi ne uživali pravic, ki veljajo za večino. Vendar to istočasno pomeni, da ni dovoljeno tudi drugačno razlikovanje: da bi posamezniki uživali posebne pravice, ki za ostale ne veljajo. To še posebej določa 30. člen Deklaracije, ki pravi: »Nobene določbe te Deklaracije se ne sme razlagati tako, kot da iz nje izhaja za državo, skupino ali posameznika kakršnakoli pravica do kakršnegakoli delovanja ali dejanja, ki bi hotelo uničiti v njej določene pravice in svoboščine.

Zahteve Splošne deklaracije človekovih pravic so jasne! Zato ne vidim nikakršne potrebe po odlašanju z odklonilnim odgovorom Združenim državam Amerike."

 

Natisni: