Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na delovnem srečanju z ombudsmani v ZĂĽrichu in Strasbourgu

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je od 22. do 25. novembra udeleževal 7. okrogle mize evropskih ombudsmanov v ZĂĽrichu. Ob tej priložnosti so se sestali tudi člani evropskega dela Mednarodnega Inštituta ombudsmanov (IOI) in potrdili izvolitev slovenskega varuha v funkcijo četrtega Evropskega direktorja IOI pooblaščenega za Vzhodno in Srednjo Evropo. Varuh je predstavil rezultate in sklepe nedavno pretekle mednarodne konference Razmerje med ombudsmani in pravosodnimi organi (12. in 13. 11. 2001, hotel Slon). Izrisali so načrt prihodnjih regionalnih posvetov o različnih temah, ki se dotikajo človekovih pravic ali so pač z njimi neposredno povezane, in se seznanili s sklepi srečanja vseh direktorjev IOI, ki je od 29. do 31. oktobra potekalo v Seulu.

Varuh je v okviru prve teme na 7. okrogli mizi ombudsmanov o ključnih principih dobrega upravljanja v luči judikature Evropskega sodišča za človekove pravice spregovoril o delu sodišč v Sloveniji v odnosu do varovanja človekovih pravic in v luči reforme slovenske javne uprave podal nekaj videnj o izboljšavi javnih uprav v človeku prijazne uprave. Na srečanju so govorili še o spoštovanju človekovih pravic s strani policije in drugih organov nadzora ter izmenjali izkušnje tudi v odnosu do Sveta Evrope.

Varuh človekovih pravic Hanžek je udeležil tudi srečanja ombudsmanov s Komisarjem za človekove pravice pri Svetu Evrope Alvarom Gil Roblesom v Strasbourgu, 19. in 20. novembra. V luči dnevnega reda je predstavil je problematiko Romov v Sloveniji in podal nekaj praktičnih splošnih napotkov za reševanje le-te, kar so udeleženci odprtih rok sprejeli. Udeleženci srečanja so razmišljali tudi o možnostih vključitve socialne listine v Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, s čimer bi listina dobila večjo moč zaradi neposredne "uporabnosti" konvencije. Omogočeno bi bilo namreč sklicevanje na zapisane pravice za določena socialna področja, na katerih so zakonske praznine ali so zakonsko še neurejena. Beseda pa je tekla tudi o pritožbenih poteh na Evropsko sodišče za človekove pravice.

 

Natisni: