Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Imenovan namestnik varuha za socialno varnost in otrokove pravice

Poslanci državnega zbora so soglasno podprli imenovanje Toneta Dolčiča za četrtega namestnika varuha človekovih pravic. Pooblaščen je za varovanje pravic na področju socialnega varstva in otrokovih pravic.

Tri namestnike varuha, ki opravljajo svojo funkcijo v sedanjem mandatu, je imenoval Državni zbor na seji dne 21. julija 2000 (odloki o imenovanju namestnikov varuha človekovih pravic so objavljeni v Uradnem listu RS, št. 70/2000).

Tonček DOLČIČ, roj.1954 v Ljubljani, stanujoč v Ljubljani, je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1978 in se zaposlil v takratni Izobraževalni skupnosti Slovenije, kjer je opravil pripravništvo, nato pa opravljal dela vodje splošnega sektorja. Od leta 1984 do 1990 je bil zaposlen na Izvršnem svetu Republike Slovenije kot podsekretar, leta 1990 se je zaposlil v Službi Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, kjer je bil namestnik direktorja službe, približno dve leti pa je službo vodil kot direktor. Od 1. junija 2001 je bil zaposlen pri Varuhu človekovih pravic v vlogi direktorja strokovne službe.

Ves čas svoje poklicne kariere se je pretežno ukvarjal s področjem nepridobitnih dejavnosti, zlasti z zdravstvom in socialnim varstvom, kot direktor vladne službe za zakonodajo pa z vsemi pravnimi področji, ki jih je državna uprava normativno urejala. Pomemben del njegovega profesionalnega delovanja se nanaša tudi na področje socialne varnosti, kjer je posebno pozornost namenil pritožbenim potem v zdravstveni dejavnosti ter pravicam, ki gredo na področju te dejavnosti bolnikom in drugim uporabnikom zdravstvenih storitev. Napisal in objavil je več strokovnih člankov s pravnih področij.

 

Natisni: