Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Grk Nikiforos Diamandorus novi evropski ombudsman

Evropski parlament je danes v drugem krogu glasovanja z 294 glasovi za in 215 proti izvolil Grka Nikiforosa Diamandorusa za novega evropskega ombudsmana. Diamandorus bo nasledil Finca Jakoba Soedermana, ki je bil na čelu urada evropskega varuha človekovih pravic od njene ustanovitve leta 1995.

V prvem krogu glasovanja - ta je potekal v torek - se je za Diamandorusom, ki je sicer dobil največ, 238 glasov, ne pa tudi potrebne večine, uvrstil britanski evropski poslanec Roy Perry s 159 glasovi, 73 glasov je prejel belgijski varuh človekovih pravic Pierre-Yves Monette, najmanj glasov pa sta dobila Giuseppe Fortunato (35) in Herman Wuyts (16).

Evropski varuh človekovih pravic je oseba, na katero se lahko posameznik pritoži ob nepravilnostih v upravnih postopkih organov in institucij EU. Na varuha se lahko obrnejo le državljani članic EU in tisti, ki bivajo na ozemlju EU. Pritožbo lahko vložijo tudi podjetja, organizacije in združenja, ki imajo svoj sedež v državah unije. Če določena institucija ne deluje, čeprav bi morala ukrepati, če izbere napačen način ali postopek delovanja, je to zadosten razlog za vložitev pritožbe.

Natisni: