Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Mandatno-imunitetna komisija DZ-ja podprla predlog varuha za četrtega namestnika

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je 14. 1. 2003 podprla predlog varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka za imenovanje četrtega namestnika, za področje socialnih zadev in otrokovih pravic.

Varuh je v skladu z zakonom o varuhu na to mesto predlagal Tončka Dolčiča. Državni zbor naj bi o imenovanju četrtega varuhovega namestnika odločal konec januarja oziroma v 45 dneh od predložitve predloga varuha državnemu zboru.

Tonček DOLČIČ, roj.1954 v Ljubljani, stanujoč v Ljubljani, je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1978 in se zaposlil v takratni Izobraževalni skupnosti Slovenije, kjer je opravil pripravništvo, nato pa opravljal dela vodje splošnega sektorja. Od leta 1984 do 1990 je bil zaposlen na Izvršnem svetu Republike Slovenije kot podsekretar, leta 1990 se je zaposlil v Službi Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, kjer je bil namestnik direktorja službe, približno dve leti pa je službo vodil kot direktor. Od 1. junija 2001 je zaposlen pri Varuhu človekovih pravic in opravlja dela direktorja strokovne službe.

Ves čas svoje poklicne kariere se je pretežno ukvarjal s področjem nepridobitnih dejavnosti, zlasti z zdravstvom in socialnim varstvom, kot direktor vladne službe za zakonodajo pa z vsemi pravnimi področji, ki jih je državna uprava normativno urejala. Pomemben del njegovega profesionalnega delovanja se nanaša tudi na področje socialne varnosti, kjer je posebno pozornost namenil pritožbenim potem v zdravstveni dejavnosti ter pravicam, ki gredo na področju te dejavnosti bolnikom in drugim uporabnikom zdravstvenih storitev. Napisal in objavil je več strokovnih člankov s pravnih področij, s katerimi se je ukvarjal in jih objavil zlasti v Pravni praksi.

Varuh že ima tri namestnike, ki so bili imenovani na seji dne 21. julija 2000 za dobo šestih let (odloki o imenovanju namestnikov varuha človekovih pravic so objavljeni v Uradnem listu RS, št. 70/2000).

Natisni: