Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na skupni seji odborov v DZ o pravicah otrok

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je 5. 9. 2002 v velikem salonu državnega zbora udeležil skupne seje Odbora za zunanjo politiko, Odbora za zdravstvo, delo, družino, socialno politiko in  invalide ter Odbora za šolstvo, mladino in šport. Na srečanju, katerega pokrovitelj je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Borut Pahor, je navzočim spregovorila izvršna direktorica Unicefa in namestnica generalnega sekretarja OZN Kofija Annana Carol Ballamy.

Varuh je ob tej priložnosti povedal, da se z izbranimi sodelavci zadnje leto poglobljeno ukvarja z varovanjem pravic otrok. V zadnjem času posebno pozornost namenjajo področju zlorab, nasilja in diskriminacije. Za resnejšo družbeno obravnavo omenjenih tem se bo varuh zavzel tudi ob jesenski obravnavi letnega poročila 2001 in poslance pozval k aktivni vlogi.

Ombudsman je oznanil tudi novico, da bo slovenski Urad varuha človekovih pravic v začetku oktobra sprejet v evropsko mrežo otroških ombudsmanov ENOC (European Network of Ombudspersons for Children). Mednarodni pristop k pravicam otrok bo po njegovem mnenju učinkovito prispeval k razreševanju problematike na domačih tleh in obenem Slovenijo predstavil kot državo, ki s skrbjo za dobrobit najmlajših skrbi tudi za zdrave družbene temelje.

 

Natisni: