Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sporočilo javnosti o ugotovitvah varuha glede razmer v azilnem domu v Ljubljani

Varuh človekovih pravic je podrobno seznanjen z nevzdržnimi razmerami v Azilnem domu Vič v Ljubljani. Problem prezasedenosti azilnega doma žal traja že dlje časa, pristojni pa rešitve iščejo predolgo, na kar Varuh človekovih pravic Republike Slovenije pogosto opozarja vlado in terja ustrezne ukrepe.

Ob obisku spomladi letos Varuh človekovih pravic ugotovil, da izziv premajhnih nastanitvenih kapacitet ni ustrezno rešen, saj so bile maksimalne prostorske kapacitete azilnega doma, ocenjene na 350 mest, močno presežene. Prezasedenost azilnega doma za nastanjene osebe pomeni, da je objekt zapolnjen z ležišči (pogradi), tako da prosilci nimajo osebnega prostora ter prostorov za druženje in preživljanje prostega časa. Ob obisku so bili na dvorišču azilnega doma bivalni zabojniki. Razmere v teh Varuh ocenjuje za neustrezne, saj je v zabojniku, velikosti 14,4 m2, nastanjenih tudi do šest oseb. V obdobjih največje prezasedenosti naj bi bili ljudje nameščeni tudi na zložljivih posteljah na hodnikih azilnega doma. Vse to pa po oceni Varuha človekovih pravic negativno vpliva na varnost nastanjenih in zaposlenih, da o njegovem dostojanstvu niti ne govorimo.

Razmere v azilnem domu po oceni Varuha ne ustrezajo minimalnim standardom, kot so opredeljeni denimo v Smernicah urada EASO o pogojih za sprejem: operativni standardi in kazalniki. Po mnenju Varuha so ugotovljene pomanjkljivosti sporne zlasti z vidika pravice nastanjenih oseb do osebnega dostojanstva iz 34. in pravice do zasebnosti iz 35. člena Ustave Republike Slovenije. V konkretnih primerih lahko vodijo tudi v ogrozitev njihove pravice do varnosti (34. člen Ustave). Razmere, ki ne ustrezajo minimalnim standardom nastanitve, posameznike lahko odvračajo od čakanja na odločitev o mednarodni zaščiti, kar po mnenju Varuha pomeni tudi poseg v pravico do azila iz 18. člena Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.

Institucija Varuha meni, da mora biti sistem nastanitve in oskrbe migrantov pripravljen na povečane prihode iskalcev mednarodne zaščite. V nasprotnem primeru lahko pride do še zahtevnejših in še bolj zaostrenih situacij tako z vidika zagotavljanja človekovih pravic kot zaščite javnega interesa (npr. na področju javnega zdravja). Varuh še poudarja, da se lahko prispeva k zmanjševanju števila iskalcev mednarodne zaščite in posledične prezasedenosti razpoložljivih kapacitet z zagotavljanjem hitrih (a obenem pravičnih) postopkov mednarodne zaščite. Najostreje pa obsoja vse poskuse držav, da bi se na prihode iskalcev mednarodne zaščite odzvale z nezakonitim zavračanjem (pushbacks), pa tudi z drugimi kršitvami človekovih pravic, med katere šteje tudi kršitve pravice dostojanstva z nezagotavljanjem dostojnih in zadostnih namestitvenih kapacitet.

Varuh človekovih pravic je Vlado Republike Slovenije in njenega predsednika že spomladi pozval, naj storita vse, kar je potrebno za zagotovitev dodatnih prostorskih kapacitet UOIM za nastanitev iskalcev mednarodne zaščite. Vlada je v svojem odzivu predstavila svoja prizadevanja in poudarila, da se zaveda obremenjenosti nastanitvenih kapacitet, še posebej Azilnega doma na Viču, zaradi česar bo, kot so zapisali, še naprej izvajala vse potrebne aktivnosti za zagotovitev le-teh. Varuh pričakuje hitre in učinkovite ukrepe vlade v obliki ustreznih namestitvenih kapacitet za zaščito dostojanstva in varnosti v azilnem domu nameščenih ljudi.

Natisni: