Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

»Skrb za starejše je naša skupna odgovornost," poudarja varuh.

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da so starejši ljudje ena izmed najbolj ranljivih skupin, ki pa jih mnogokrat spregledamo, preslišimo in o njih odločamo ne da bi jih povprašali za njihove želje in potrebe. »V družbi je treba spodbujati pozitiven odnos do staranja in biti pozoren do vseh nezaželenih oblik vedenja, kot so nasilje nad starejšimi ali starizem, ki je v družbi prisoten, a ne zaznan v zadostni meri. Na pojav nasilja moramo biti pozorni ves čas in ukrepati, če ga zaznamo,« poudarja varuh Svetina.

V Sloveniji imamo zelo dobro urejeno zakonodajo s področja nasilja, vzpostavljenih imamo veliko mehanizmov za preprečevanje in obravnavo nasilja, vendar samo zakonodaja po mnenju institucije Varuha človekovih pravic ni dovolj. »Opažamo, da vsi posamezniki, ki se obračajo na nas, niso deležni enako kakovostne obravnave, v primerih prijavljenega nasilja. Potrebujemo visoko usposobljen kader v vseh institucijah, ki zakonodajo spreminja v vsakdanje življenje. Znotraj zaprtih zidov lažje neopaženo pride do kršitev pravic starejših, kar pa preprečuje tudi Državni preventivni mehanizem s svojimi preventivnimi obiski,« izpostavlja varuh človekovih pravic.

Med epidemijo koronavirusne bolezni, se je povečalo število nasilnih dejanj v družinah. »Družinski člani so primorani več časa preživljati skupaj, več je negotovosti glede prihodnosti, ni več občutka varnosti, povečujejo se duševne stiske, mnogo ljudi je ostalo brez prihodkov. V tem času, ko se vsi skupaj soočamo s številnimi preizkušnjami, je še bolj kot kadarkoli prej pomembno, da si med sabo pomagamo, se poslušamo, si namenimo prijazno besedo in se predvsem spoštujemo. Nobena okoliščina ni in ne sme biti opravičilo za nasilno dejanje. Epidemija je razgalila izzive, ki jih prinaša dolgoživa družba, vendar ključ vidim v toleranci in krepitvi sodelovanja med generacijami in družbeni solidarnosti,« poudarja varuh človekovih pravic.

Natisni: