Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha sodeloval v delovni skupini za varstvo osebnih podatkov

Po imenovanju in na povabilo sekretariata Delovne skupine za varstvo osebnih podatkov na podlagi 29. člena direktive 95/46/EC (v nadaljevanju: Delovna skupina) se je namestnik varuha Jernej Rovšekudeležil 32. seje, ki je potekala 21. in 22. februarja v Bruslju. Predstavil je prispevek o varovanju osebnih podatkov v Sloveniji z naslovom Mehanizmi varstva osebnih podatkov v Republiki Sloveniji in uskladitev s smernico 95/46/EC Evropskega parlamenta in Sveta. 

Člani so postavili nekaj vprašanj v zvezi s pristojnostmi in položajem institucij. Še posebej jih je zanimalo, ali imamo pooblastila tudi do javnega sektorja in možnosti za izrekanje ukrepov in sankcij. Namestnik je zagovarjal zakonske rešitve, kot so razvidne iz priloge in poudaril, da je potrebno položaj inšpektorata za varstvo osebnih podatkov in varuha v vlogi neodvisne institucije v Sloveniji obravnavati skupaj.

Med zanimivejšimi vprašanji, ki so bila obravnavana na tej seji so bili: dokument o možnostih nadzora elektronskih sporočil in uporabe interneta na delovnem mestu, o uporabi kolizijskih norm pri zlorabah osebnih podatkov prek interneta, in o merilih in odločitvah glede "varnih držav" na področju zasebnosti - Safe Harbour Privacy Principles

Na domači strani delovne skupine so predstavljene nacionalne institucije v državah EU in sicer na http://europa">http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/dataprot/index.htm">http://europa . http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/dataprot/law/impl.htm .  Institucije v državah kandidatkah in v drugih državah so predstavljene na strani: http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/dataprot/links.htm . Slovenija na tej strani še ni predstavljena.

 

Natisni: