Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh poziva k strpnejši družbi!

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na današnji novinarski konferenci spregovoril o deseti obletnici delovanja Varuha človekovih pravic RS. Ob tej priložnosti so na Uradu varuha izdali posebno številko biltena »Varuh – kako zavarovati svoje pravice«, ki je na voljo v slovenski in angleški različici. Varuh je pri tem opozoril, da so jubileji dobra priložnost za neke vrste inventuro predvsem zato, da se na preteklih napakah kot uspehih lahko načrtujejo nove poti razvoja in boljši načini dela  v  prihodnosti. Prepričan je, da je ta institucija v prvem desetletju naredila mnogo za to, da imamo prebivalci Slovenije manj težav, kot bi jih sicer imeli brez nje, zanesljivo pa je še marsikaj, kar ni bilo narejeno in bo v prihodnosti potrebno storiti, ali pa vsaj storiti bolje. Ugotavljanju teh poti pa je namenjena tudi pričujoča številka biltena. Zgodovinski pregled dela varuha človekovih pravic in problematika, s katero se je  najpogosteje srečeval potrjujejo veliko pot, ki smo jo vsi prehodili v tem času in zanesljivo še ni končana. Saj je s človekovimi pravicami tako kot z ostalimi potrebami: ko zadovoljimo sedanje, se vedno znova pojavijo nove. In žal je z državo podobno: če ji nekdo ne gleda neprestano pod prste, postane brezbrižna do svojih prebivalcev. Ne glede na politični sistem. Zato je nepogrešljiv obstoj institucije, ki kot pes čuvaj preži na to.

Ob desetletnici delovanja varuha in obeležitvi Dneva človekovih pravic, pa smo na uradu s pomočjo zunanjih sodelavcev pripravili projekt »Oblike nestrpnosti v Sloveniji«.(PDF dokument). Na novinarski konferenci je o tem podrobneje spregovorila vodja projekta Vesna Leskošek.  Projekt zajema sklop dogodkov, ki se bodo zvrstili v času od 9. do 30. decembra 2004. Razstava Jara kača v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer bo prikazan tudi dokumentarni film BRČV2004, zajema obdobje od osamosvojitve do danes in pokaže, kako so se gostila sovražna dejanja in kakšen učinek so imela na skupine, proti katerim so bila uperjena. Dokumentarni film z naslovom BRČV2004, ki je v sklopu razstave, prinaša pričevanja ljudi, ki so bili tarča nasilja v javnosti. 10. decembra pa bo v KUD France Prešeren otvoritev razstave Kalejdoskop gibanja, ki prikazuje delovanje aktivistk in aktivistov proti vsem oblikam nestrpnosti in izključevanju od leta 2001 do 2004. V okviru projekta pa se pripravlja tudi okrogla miza Nestrpnost med skrajnim in normalnim, ki bo v ponedeljek, 13. decembra ob 17. uri v Menzi pri koritu, na kateri bodo udeleženci spregovorili o koreninah sovraštva in nestrpnosti ter strategijah boja proti sovraštvu in nestrpnosti.

V tem času pa bo na različnih TV postajah predvajan tudi TV oglas, ki ga je pripravil Varuh človekovih pravic. Z njim želi varuh opozoriti na enako obravnavanje vseh posameznikov ter na spoštovanje različnosti, saj lahko zgolj takšno spoštovanje pripelje k strpnejši družbi.

 

Natisni: