Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Za večjo povezanost med ombudsmani v Evropi

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je v ponedeljek, 15. novembra, na Dunaju udeležil prvega sestanka novoizvoljenega odbora direktorjev evropskega dela Mednarodnega združenja ombudsmanov (IOI), ki je potekal v organizaciji avstrijskega ombudsmana.
Odbor sestavljajo slovenski varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, finska ombudsmanka Ritta-Leena Paunio, ombudsman Severne Irske Thomas Frawley ter avstrijski ombudsman Peter Kostelka.
Gostitelj in novi predsednik evropskega dela IOI Peter Kostelka je za uvod podal poročilo o predaji dokumentacije s strani prejšnjega predsednika, belgijskega ombudsmana Hermana Wuytsa. Odbor v novi sestavi se je strinjal, da morajo biti njegove naloge predvsem praktične narave, zato si je kot prvo nalogo zadal večjo povezanost med ombudsmani znotraj Evrope. V ta okvir spada oblikovanje spletne strani evropskega dela IOI, kjer bi bile zbrane informacije o vseh tovrstnih institucijah v Evropi, vključno s pravnimi podlagami, povezavami in drugimi uporabnimi podatki, ki so lahko v pomoč ombudsmanom. Predvsem pa je po sklepih odbora potrebno pridobiti čim več informacij s strani vseh evropskih članov IOI o njihovih pričakovanjih, željah in potrebah, saj mora IOI služiti kot podpora tovrstnim institucijam v Evropi. V ta namen se je odbor štirih direktorjev odločil, da bi si bilo potrebno smiselno regionalno porazdeliti delo, saj bi bila izmenjava informacij med institucijami, ki že sedaj veliko sodelujejo precej lažja in učinkovitejša.
Kljub regionalni porazdelitvi dela pa je potrebno omogočati čim več kontaktov med vsemi institucijami znotraj Evrope, zato se je odbor strinjal, da se leta 2006 organizira konferenca za vse volilne člane evropskega dela IOI. Delovni načrti novega odbora pa zahtevajo tudi precej finančnih sredstev, tako da bo ena izmed nalog odbora tudi pridobivanje dodatnih sredstev za načrtovane aktivnosti.
Realizacija zastavljenih ciljev pa zahteva tudi rednejša srečanja odbora, ki bodo potekala vsaj dvakrat letno. Naslednje srečanje odbora direktorjev bo na Finskem, maja, 2005.

 

Natisni: