Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sporna vnaprejšnja diskvalifikacija nekdanje poslanke

Peter Božič je v odprtem pismu varuhu v Dnevniku 25. 2. 2002 izrazil svoj protest proti stališču aktiva društva novinarjev RTV Slovenije, da nekdanja poslanka Ljerka Bizilj ni primerna za urednico oziroma novinarko v informativnem programu. Povzetek stališč je bil objavljen v Delu 22. 2. 2002 z naslovom “Sporna status in urednica”.

Varuh opozarja, da je na ustavni ravni vsakomur pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto (tretji odstavek 49. člena Ustave). Ustava tudi zagotavlja vsakomur pravico voliti in biti voljen (drugi odstavek 43. člena), torej tudi novinarju, da se poteguje za mesto poslanca v državnem zboru. Ustava prepoveduje diskriminacijo, med drugim tudi glede na politično ali drugo prepričanje (prvi odstavek 14. člena).

Na podlagi navedenega je mogoče zaključiti, da nikomur, tudi bivšemu poslancu, ni mogoče omejiti pravice do dela na kateremkoli mestu, tudi ne na mestu urednika ali novinarja. Z vidika ustave je zato sporna vnaprejšnja diskvalifikacija posameznika, da ni primeren za novinarsko delo. Kršitve poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenije ali Kodeksa novinarjev RS Društva novinarjev Slovenije se lahko ugotavljajo le v zvezi s konkretnimi dejanji novinarja ali urednika, torej zaradi dejanj, ki jih je posameznik na tem mestu že storil, še opozarja varuh.


(objavljeno tudi v Dnevniku, 5. 3. 2002)

Natisni: