Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Kako postati varuh


Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je nastopil kot eden prvih gostov na tridnevnem festivalu zabavnega učenja Dnevi radovednosti – Kako postati, ki letos že šestič poteka v multimedijskem centru Kibla v Mariboru. Namenjen je predvsem učencem zadnjih dveh razredov osnovnih in srednjih šol. Zasnova sicer ostaja enaka kot doslej - omogočiti mladim, ki se odločajo za prihodnjo poklicno pot, sproščeno srečanje in pogovor z uspešnimi predstavniki posameznih poklicev. Predstavitve in teme letošnjega festivala so organizatorji izbrali na podlagi lanske ankete med udeleženci, še obsežnejšo pa nameravajo izpeljati letos.

Varuh je spomnil na nujnost zavedanja o pravicah, saj le z zavedanjem tudi zaznamo, kdaj so nam pravice kršene. Pomembno je tudi poznati poti za rešitev problema in slednjič zbrati pogum pritožiti se nad kršenjem pravice in iskati nadaljnje rešitve tudi s pomočjo.

Varuh iz pogovora z otroki in starši, med drugim na Dnevu odprtih vrat lani novembra, sklepa, da je v izobraževalnem sistemu veliko kršitev. A vendar je pritožb otrok ali mladih nad ravnanjem v šolah redko, pa še te so v veliki meri anonimne. Zato je varuh otroke pozval, naj se mirno obrnejo nanj, če zaznajo kršitev njihovih pravic. Na voljo imajo brezplačni telefon 080 15 30 ali spletni naslov info(at)varuh-rs.si ali naj pač napišejo pismo na naslov Dunajska 56, 1109 Ljubljana.

vir: Delo in Večer, 23. 1. 2002

 

Natisni: