Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic Hanžek poziva k strpnosti

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v zvezi s "pobalinsko akcijo", v kateri so neznanci premazali italijanske napise na dvojezičnih tablah v občini Koper, na slovensko javnost naslovil poziv k strpnosti. Takšna dejanja nov slovenski ombudsman obsoja, hkrati pa upa, da jih bodo preiskovalni organi v kratkem pojasnili.

"Žal je moj prvi javni nastop v novi funkciji poziv vsem prebivalcem Slovenije k večji medsebojni strpnosti. Narekovala pa ga je nesprejemljiva akcija proti sodržavljanom, ki jih od večinskega naroda loči le, da so drugačne nacionalnosti," je v izjavi za javnost zapisal Hanžek. Ob tem je izrazil upanje, da se ta incident ne bo razvil v hujše oblike nestrpnosti, vendar so po njegovem mnenju tudi "male nestrpnosti nesprejemljive".

Izrazil je tudi zgroženost nad vedno bolj vidno nestrpnostjo, ki jo kažejo posamezniki in posamezne skupine do drugačnosti, pa naj je to narodnost, vera, spol, spolna usmerjenost, socialni ali ekonomski status, življenjski slog ali kaj drugega. Zato državljane vseh narodnosti Hanžek poziva k večjemu medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in upoštevanju medsebojnih razlik, državljane slovenske narodnosti pa opozarja, da so kot večinski narod najbolj odgovorni za dobro počutje vseh prebivalcev države.

 

Natisni: