Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Novi varuh človekovih pravic Hanžek: Znam biti tečen

Novi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je prepričan, da mora biti ombudsman izjemno "tečen", in sicer zlasti do države. Svojo novo funkcijo sprejema in razume kot varovanje državljanov pred lastno državo. Če ne bi tako mislil, ne bi kandidiral, ker v tem ne bi videl smisla, je poudaril Hanžek, potem ko ga je DZ z 73 glasovi za in tremi proti izvolil za varuha človekovih pravic. Hanžkov koncept dela je sodelovanje, ki ga bo uveljavljal tudi kot varuh; v luči tega je kot enega svojih prvih generalnih ciljev napovedal vzpostavitev tesnejšega sodelovanja z nevladnimi organizacijami. Svoj prostor delovanja si namerava nov ombudsman "izsiliti" tudi preko vsakodnevnega stika z novinarji - najmanj, kar lahko po njegovem prepričanju naredi, je namreč, da preko medijev - in brez popuščanja političnim pritiskom – pošilja grožnje državnim institucijam, ki ne naredijo tistega, kar bi morale.

Sicer pa se mora Matjaž Hanžek najprej podrobneje in pobliže spoznati z institucijo in uradom varuha, pri čemer mu je obljubil pomoč tudi nekdanji in doslej edini varuh Ivan Bizjak. Zatem pa se bo Hanžek lotil dela tam, kjer se mu bo zdelo, da je najbolj potrebno. Vnaprej ne more nikomur obljubiti, da ne bo včasih tudi tečen, če stvari ne bodo potekale tako, kot je treba, je pojasnil in v zvezi s tem še dodal, da "zna biti tečen, pa tudi ljubezniv".

Današnje manifestacije za strpnost do pregnancev v ljubljanskem parku Zvezda se bo Hanžek vsekakor udeležil - to bi naredil ne glede na to, ali je varuh ali ne. Trenutne odmevne težave z ilegalnimi prebežniki so po njegovih besedah tudi posledica tega, da je vladna stran naredila premalo oz. se je prepozno začela zavedati tega problema. Hanžek ne trdi, da je bilo to nalašč, po njegovem gre preprosto za slabo funkcioniranje oz. "šlamparijo" države, ki se na stvari ne pripravi. "Ne rečem, da ne bi obstajal problem prebežnikov, če bi država začela na tem delati prej, bil pa bi manjši, manj boleč in manj konflikten, in sicer tako za prebežnike kot tudi za okoliške stanovalce", je poudaril novi varuh.

Kar zadeva nestrpnost do prebežnikov, je Hanžek spomnil, da je že pred leti - ko ni bilo v Sloveniji na videz nobene nestrpnosti - pisal članke na to temo. Na podlagi analiz, ki jih je imel, je ugotavljal, da je v Sloveniji velik potencial za nestrpnost, če bo prišlo do kritične situacije. Ob tem je izpostavil še nestrpnost med Slovenci samimi, v zvezi s čimer je spomnil na to, da imajo na primer šole in vrtci s posebnimi potrebami probleme pri svojem delovanju v določenih okoljih ter da nekateri stanovalci ne dovolijo otroških igrišč pred svojimi bloki, da ne bi otroci tam vpili. To je že začetek vprašanja nestrpnosti in ena izmed ombudsmanovih nalog mora biti tudi opozarjanje na to, je prepričan Hanžek.

Pa še zanimivost: Hanžek se namerava odpovedati varnostniku, ki bi ga neprestano stražil, saj bi to po njegovem pomenilo, da je "v gibljivem hišnem zaporu".

 

Natisni: