Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh o skrbi za starejše na srečanju Združenja direktorjev članov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je Združenju direktorjev članov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije 12. 4. 2024 v Portorožu predstavil pogled institucije, ki jo vodi, na problematiko skrbi in varstva stanovalcev v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle ter problematiko uporabnikov pomoči na domu. Spregovoril je tudi o aktivnostih institucije Varuha na tem področju in pristojnostih ter priporočilih, ki jih naslavlja na odgovorne, da se razrešijo vse bolj pereča vprašanja pomanjkanja kadra, cen storitev in nezadostnih sredstev za vlaganja.

»Sistem, kot ga imamo, ni vzdržen, država pa še vedno nima ustrezne strategije, kako nasloviti to problematiko. Pričakujemo, da pristojni na sistemski ravni odpravijo pomanjkanje ustreznih kadrov v domovih za starejše z vzpostavitvijo ustreznih kadrovskih normativov, ki bi omogočali varno in kakovostno obravnavo uporabnikov, z izboljšanjem delovnih razmer in primernim plačilom za opravljeno delo,« je poudaril varuh Svetina.

Dotaknili so se tudi pomanjkanja negovalnih bolnišnic, kar nemalokrat po odpustu starejših pacientov postanejo prav domovi za starejše, saj svojci večkrat ne zmorejo opravljati domače oskrbe in nujno potrebujejo institucionalno namestitev. Veliko je še sistemsko nerešenih vprašanj glede zagotavljanja zdravstvene in zobozdravstvene oskrbe v domovih in plačila zanjo, so opozorili.

»Z nevzdržnim sistemom samo še poglabljamo nedostojno staranje ljudi v tej državi. Ta trend je treba ustaviti. Postaviti je treba jasno vizijo vseh oblik pomoči in to ustrezno finančno podpreti,« je še poudaril varuh Peter Svetina.

***

Skupnost socialnih zavodov Slovenije združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših, zastopa izvajalce, ki skrbijo za več kot 20.500 stanovalcev v domovih za starejše in posebnih zavodih ter zaposlujejo skoraj 11.000 delavcev. Skupnost je vmesni člen med interesi izvajalcev in odločevalcev na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Zagovarja in spodbuja nadaljnji razvoj institucionalnega varstva starejših, pri tem pa si prizadeva zlasti za finančno vzdržnost sistema glede na pričakovane demografske trende.

Natisni: