Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izkušnja Auschwitza kot navdih za varovanje človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je 22. do 24. maja v okviru 6. konference Evropskega združenja ombudsmanov (EOI) srečal s kolegi. Udeležence konference, ki je potekala v prostorih Jagelonske univerze v Krakowu, so nagovorili predsednik EOI in predsedujoči konferenci Dr Anton Canellas, nagovoril predsednik Poljske Aleksander Kwa¶niewski, dekan univerze Prof. Dr Franciszek Ziejka in poljski ombudsman Prof. Dr Andrzej Zoll.

Ombudsmani so se v luči kriznih žarišč po svetu tudi tokrat posvetili delovanju v kriznih situacijah, posebno pozornost pa so namenili problematiki varovanja pravic beguncevv luči mednarodne zakonodaje, pa tudiučinkovitosti ombudsmanov .

Po obisku koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau je poljski ombudsman na kolege naslovil razmišljanja o izkušnji Auschwitza kot navdihu za človekove , predstavnik Centra za dialog in molitev (Centre for Dialogue and Prayer) v Auschwitzu prof. dr. WÂładysÂław Stró¿ewski pa je spregovoril o filozofiji kot orodju zoper človeka.


Člani EOI so na generalni skupščini pregledali dosedanje delovanje inštituta in izvolili novo vodstvo.

Natisni: