Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na dvodnevnem poslovanju v Murski Soboti

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je v ponedeljek, 21. 6. , in torek, 22, 6, s sodelavci mudil v Pomurju. V ponedeljek se je srečal s škofom evangeličanske cerkve Gezom Ernišo, predstavniki madžarske manjšine na slovenskem pod vodstvom predsednika Tonke Gyorgja in s predstavniki Zveze Romov Slovenije s predsednikom Jožetom Horvatom – Mucom na čelu. V torek se je varuh s sodelavci pogovarjal s številnimi pobudniki, ki ne (z)morejo priti v Ljubljano, in svoje ugotovitve predstavil na novinarski konferenci.

S škofom evangeličanske cerkve Ernišo je spregovoril o odprtih vprašanjih, ki zadevajo omenjeno cerkev. Govorila sta o vračanju premoženja cerkvam na Slovenskem, vse večjih stiskah malega kmeta, o socialni dejavnosti evangeličanske cerkve in o izginevanju avtohtonega prebivalstva iz socio-ekonomsko ogrožene regije. Škof Erniša je izrazil željo, da bi oblast na slovenskem prisluhnila stiskam Pomurcev in našla spodbude za razvoj regije. Zavzel se je za versko in politično pluralnost, z varuhom pa sta se strinjala, da mora ostati slovenska družba odprta. 

Madžarska manjšina v Sloveniji živi v urejenih razmerah, je uvodoma v srečanju z varuhom povedal predsednik skupnosti Tonka Gyorgy in izrazil veselje, da so tako Slovenci kot Madžari postali člani Evropske unije. Z varuhom sta skušala najti rešitve za nekatera vprašanja, ki zadevajo madžarsko skupnost pri nas, med drugim izvajanje dvojezičnosti na dvojezičnem območju, uporaba simbolov in izvajanje zakona o popravi vojnih krivic. Tudi v tem pogovoru je beseda nanesla na socialno-ekonomsko ogroženost regije, ki manjšino zaradi upada števila predvsem mlajših članov skupnosti prizadeva še toliko bolj. Ob tem je varuh spregovoril o diskriminaciji na podlagi teritorialne pripadnosti in se znova zavzel za vzpostavitev neodvisne inštitucije (ali samostojne ali znotraj urada varuha), ki bi nadzorovala pojav diskriminacije in odločno nastopala proti njej. Dejal je še, da tovrstna srečanja omogočajo osvetlitev nekaterih podrobnosti v posameznih primerih, s katerimi je že seznanjen, in s tem vzpostavitev hitrejših poti do rešitev. Seveda pa je ključna navezava stikov za prihodnje plodno sodelovanje, je še dejal varuh.    

Predsednik Zveze romskih skupnosti Jožek Horvat – Muc je varuhu pokazal medijski studio, v katerem romska skupnost izdaja svoje publikacije, pripravlja oddaje in drugače medijsko deluje. V nadaljevanju sta govorila o aktualnih temah, povezanih z bivanjem romskih skupnosti v Sloveniji. Muc je med drugim opozoril na spodbujanje nestrpnosti do Romov v nekaterih medijih in na »pišmevuhovski« odnos nekaterih županov občin, v katerih živijo tudi Romi. Strinjala sta se, da mora vlada pripraviti celovit načrt integracije Romov v družbo, ki bi zajemal tako prostorsko in infrastrukturno ureditev naselij kot tudi področja izobraževanja, vzgoje, zaposlovanja ter vse ostale segmente. Seveda pa bo primerna podlaga za načrt s strani vlade obljubljena analiza stanja na terenu, sta se še strinjala varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc. Podobno analizo pričakuje tudi madžarska skupnost v Sloveniji.

Varuh s sodelavci je sprejel več kot 30 posameznih pobudnikov, problematika pa je podobna kot drugod. Največ je bilo pritožb na račun sodišč in sodnih zaostankov, medsosedskih sporov, zaradi upravljanja večstanovanjskih hiš, pokojninsko-invalidskega zavarovanja, zazidalnih načrtov in hrupa iz gostinskih lokalov

Natisni: