Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Minister Dimovski na delovnem srečanju pri varuhu človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in minister za delo, družino in socialne zadeve Vlado Dimovski sta se srečala na delovnem sestanku. S sodelavci sta pregledala rezultate dosedanjega sodelovanja, skušala razrešiti nekatera odprta vprašanja in se dotaknila priprave zakona o nasilju v družini.

Minister Dimovski je varuhu na kratko predstavil delo ministrstva do vstopa v Evropsko unijo in njegove prihodnje usmeritve. Strinjala sta se, da je po vstopu Slovenije v Evropsko unijo in Nato nujen premik države od legalizma k aktivizmu, od vzpostavljanja zakonskih okvirjev za delovanje do aktivne družbene vpletenosti. Ob tem je varuh izrazil pričakovanje, da bodo državni organi odločneje nasprotovali odkritemu izražanju nestrpnosti, podobno tudi ob problemu nasilja.

Med drugim sta govorila še o pomenu dostopnosti, pokojninskem varstvu in delovnih razmerjih ter se dotaknila dela centrov za socialno delo in prenosa odločanja o stikih otrok s starši na sodišča. Ob slednjem sta izrazila upanje, da bo prišlo do specializacije sodnikov in odvetnikov v tovrstnih postopkih in da bodo na sodiščih oblikovali prednostno-prednostno listo obravnavanih zadev, v katere so vpleteni otroci.

Minister je varuha seznanil z reorganizacijo centrov za socialno delo in z rezultati, ki se že kažejo. Po varuhovem mnenju se delo centrov za socialno delo izboljšuje, treba pa bi bilo  spodbuditi njihovo vlogo odločevalcev. Prav tako je treba procese odločanja okrepiti na vseh nivojih delovanja države, saj največ težav ponavadi izhaja prav zaradi neodločenosti, »cincanja«, so še menili sogovorniki.

 

Natisni: