Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Letno poročilo varuha najprej v državnem svetu, nato na vladi

Državni svet je 9. 6. obravnaval deveto redno letno poročilo varuha človekovih pravic za leto 2003. V skladu z načrtom dela naj bi poslanke in poslanci varuhovo poročilo obravnavali na julijski redni seji državnega zbora, ki se bo predvidoma začelo 9. julija. 10. 6. je mnenje k poročilu sprejela vlada, odbor za notranjo politiko pa naj bi se mu posvetil predvidoma 23. junija.

Namestnik varuha človekovih pravic Aleš Butala je na seji državnega sveta pojasnil, da gre verjetno za najobsežnejše poročilo doslej, v njem pa so v primerjavi s prejšnjimi več prostora namenili obravnavi posameznih primerov. Letno poročilo so pripravili predvsem na podlagi pobud, ki so jih obravnavali lani. Sicer pa se še vedno največji delež pobud nanaša na zadeve, ki pokrivajo delovanje pravosodnega sistema, torej sodstva, državnega tožilstva, državnega pravobranilstva, odvetnike, notarje. Na drugem mestu po številu pobud, ki jih prejmejo, je upravno področje.

Pri obeh področjih, tako sodnem kot upravnem, pa se glavnina pritožb, tako Butala, nanaša prav na dolgotrajnost postopkov ali kršitev še razumnih rokov ali celo kršitev zakonskih rokov, ko zakon predpisuje, v kakšnem času najkasneje mora ali sodišče ali upravni organ odločiti. Ob tem so v uradu varuha znova ponovili ugotovitve izpred prejšnjih let, da so ti roki še vedno takšne narave, da pravzaprav ogrožajo pravno varnost. Znatno število pobud zadeva področje osebne svobode, kjer so zajete osebe na prestajanju zapornih kazni pa tudi osebe v socialno varstvenih zavodih ali pa v psihiatričnih bolnišnicah. Ob tem je Butala znova opozoril, da državni zbor še ni sprejel zakona, ki bi celovito uredil področje duševnega zdravja.

Po obsežni razpravi so svetniki sprejeli mnenje s konkretnimi pripombami, ki se nanašajo na zaščito pacientov, na predlog zakona o bolniškem zagovorništvu in varstvu pravic na področju duševnega zdravja, na pripravo predloga zakona o varstvu pred nasiljem v družini ter se posebej zavzeli za sprejem rešitev in ukrepov za premagovanje stigmatizacije in izključevanja Romov, invalidov, istospolnih partnerskih zvez, oseb s posebnimi potrebami in brezdomcev.

Vlada je sprejela mnenje k devetemu rednemu poročilu varuha človekovih pravic v letu 2003 ter informacijo o realizaciji priporočil državnega zbora, sprejetih ob obravnavi osmega rednega letnega poročila varuha za leto 2002. Poročilo in mnenje vlade bo obravnaval še DZ.

 Mnenje k devetemu rednemu poročilu varuha v letu 2003, ki je bilo pripravljeno na podlagi mnenj ministrstev in vladnih služb, vsebuje poročilo o načinih reševanja odprtih vprašanj, na katere opozarja varuh, ter opis ukrepov za izboljšanje stanja.

 Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v svojem nagovoru na seji omenil nekatere točke razhajanja vlade in varuha, med drugim problematiko zagotavljanja socialnih stanovanj, vprašanje šikaniranja najemnikov s strani lastnikov, vprašanje najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih, vprašanje zakona o duševnem zdravju, saj to področje še ni ustrezno rešeno, in  problem starostnikov.

 O vseh odprtih vprašanjih in možnostih za njihovo rešitev se bo varuh pogovarjal s posameznimi ministri.

 

Natisni: