Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na slovesnosti ob dnevu izgnancev

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je včeraj v Mostecu v Ljubljani med drugimi udeležil osrednje prireditve ob dnevu slovenskih izgnancev, 7. juniju, ki jo je pripravilo Društvo izgnancev Slovenije 1941 - 45 (DIS).

Na zborovanju so med drugim objavili poziv slovenski vladi in zunanjemu ministrstvu, naj protestira pri italijanski vladi zaradi poskusov revanšizma in ponovnih zahtev po slovenskem ozemlju in analizirali  dosežke na področju uveljavljanja statusa in prizadevanj za poravnavo pravične vojne odškodnine.

Društvo pripravlja ob 7. juniju, dnevu slovenskih izgnancev, še vrsto drugih akcij, s katerimi želijo slovensko in evropsko javnost seznaniti z genocidno politiko okupatorjev do Slovencev med drugo svetovno vojno.

Listina o razglasitvi dneva slovenskih izgnancev je bila sprejeta 4. julija 1971 na rajhenburškem gradu v Brestanici, cilj tega dneva pa je ohraniti spomin na pot, ki jo je med letoma 1941 in 1945 prehodilo 63.000 slovenskih izgnancev in 17.000 pobeglih pred izgonom.

Natisni: