Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Kršitve medijske zakonodaje in vpliv resničnostnih šovov na otroke in mladostnike

Javni zavod RTV Slovenija je Varuhu v vednost in posredovanje poslal več prijav domnevne kršitve prvega odstavka 84. člena Zakon o medijih (Zmed-UPB1) zoper izdajatelja televizijskega programa Pop TV v zvezi z resničnostnim šovom Kmetija slavnih. V prijavah so bile konkretno navedene domnevne kršitve omenjenega člena in prošnja, naj se Varuh kot moralna avtoriteta javno odzove na domnevne kršitve medijske zakonodaje na področju zaščite otrok in mladostnikov. Varuh je od Inšpektorata RS za kulturo in medije (Inšpektorat) v vednost prejel tudi odstop prijave domnevnih kršitev na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS (Agencija).

Pobudniku smo pojasnili, da Varuh ni pristojen za obravnavo ravnanj komercialnih medijev, ki so organizirani kot gospodarske družbe. V okviru svojih pristojnosti pa je Varuh v zvezi z omenjeno zadevo naslovil poizvedbo na Agencijo. Zaprosili smo jih za seznanitev z okoliščinami obravnavane zadeve, njihovimi ugotovitvami in možnimi rešitvami ter za opredelitev glede pristojnosti pri inšpekcijskem in strokovnem nadzoru na podlagi 84. člena ZMed-UPB1. Agencija nam je odgovorila, da je skladno s 109. členom ZMed-UPB1 pristojna za izvajanje strokovnega nadzorstva nad 84. členom ZMed-UPB1, ki ureja zaščito otrok in mladoletnikov v televizijskih programih, inšpekcijski nadzor nad celotnim ZMed-UPB1 pa izvaja Inšpektorat. Glede na to, da je Inšpektorat prijavo domnevne kršitve odstopil Agenciji, je Agencija v odgovoru poudarila, da lahko Inšpektorat neodvisno od postopkov, ki jih vodi Agencija, v inšpekcijskem postopku z odločbo naloži kateri koli ukrep za odpravo nepravilnosti, poleg tega pa lahko kršitelju naloži plačilo globe v prekrškovnem postopku. Pri tem postopek strokovnega nadzorstva Agencije ne more biti nujni element v odločanju inšpektorja. Agencija je poudarila, da se je zaradi predvajanja neprimernih vsebin za otroke, ki so bile predvajane že v lanski oddaji Kmetija, v tem letu odločila od začetka spremljati oddajo Kmetija slavnih. Agencija je v ustreznem postopku izdajatelju programa Pop TV izdala odločbo z opozorilom, ker izdajatelj ni izpolnil zahtev tretjega odstavka 84. člena ZMed-UPB1. Pred začetkom predvajanja oddaj, ki so vsebovale prizore nasilja in spolnosti, izdajatelj programa namreč ni predvajal akustičnega in vizualnega opozorila, da oddaja ni primerna za otroke in mladostnike do 15. leta starosti, med predvajanjem pa oddaje niso bile označene z ustreznim vizualnim simbolom 15+. Ugotovljeno je bilo tudi, da so se v večini oddaj Kmetija slavnih pogosto pojavljale še druge vsebine, neprimerne predvsem za mlajše starostne skupine gledalcev. Agencija je zvezi s tem izdajatelju programa naložila po zakonu najkrajši možni, enomesečni, rok za odpravo nepravilnosti. Agencija je menila, da bi bilo treba neprimerne vsebine za otroke umestiti v programski čas po 21. uri, vendar takšne možnosti po veljavni medijski zakonodaji nima.

Varuh v okviru svojih pristojnosti ni zaznal kršitev medijske zakonodaje ali nepravilnega delovanja nadzornih institucij, zato sprejetje ukrepov ni bilo potrebno. Je pa varuhinja na svojo pobudo javno posredovala mnenje glede tovrstnih oddaj, njihovega vpliva na otroke in mladostnike ter priporočila za starše. 0.5-60/2009

Natisni: