Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Pregon javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti

V letu 2009 nam je Urad za verske skupnosti (UVS) v vednost posredoval nekatere prijave, ki jih je posredoval policiji in državnemu tožilstvu zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. V dveh primerih se je Varuh na lastno pobudo vključil v obravnavo, da bi preveril ravnanje pristojnih državnih organov. Primera, ki sta že imela splošen odziv v poročilu za leto 2008, opisujemo v nadaljevanju.

Sovražni grafiti na sinagogi imajo lahko tudi znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti V prvem primeru se je Urad za verske skupnosti (UVS) odzval na poročila v medijih v začetku leta 2009 o pojavu grafitov z vsebino Gaza in Juden raus! na stavbi sinagoge v Mariboru. Policijo in tožilstvo je v naznanitvi opozoril na znake kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Varuh je na tej podlagi aprila istega leta na lastno pobudo Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) zaprosil za pojasnila o dosedanjih ugotovitvah in morebitnih ukrepih. MNZ je odgovorilo, da je policija ob prijavi ukrepala skladno zakonom, da se primer obravnava kot sum kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari po prvem odstavku 220. členu Kazenskega zakonika in da je bila zoper neznanega storilca vložena ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Takšno pravno nevtralno kvalifikacijo kaznivega dejanja smo ocenili za neustrezno in MNZ opozorili, da navedeni grafiti gotovo niso sporočilno nevtralni. Poudarili smo, da je splošno znano, da poziv Juden raus! v nemškem jeziku pomeni poziv k izgonu Judov in da je bil zgodovinsko v funkciji izražanja nacionalsocialistične ideologije rasne čistosti. Iz tega simboličnega pomena napisa je torej mogoče sklepati na motiv storilcev. Opozorili smo, da je v širšem času storitve tega kaznivega dejanja prišlo tudi do številnih drugih izrazov verske in nacionalne nestrpnosti. Policijo smo prosili za pojasnilo, ali (in če, kako) navedeni vidik upošteva pri svojem delu in glede vsebine morebitnih usmeritev pristojnega državnega tožilstva.

MNZ nam je pojasnilo, da je pristojna policijska postaja (PP), ki je opravila ogled kraja dejanja in opravila več pogovorov s pričami, sprva obravnavala sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari in se o kvalifikaciji ni posvetovala s pristojnim tožilstvom. Po prejemu dopisa UVS pa so bili policisti pristojne PP opozorjeni, da se s tožilcem posvetujejo o ponovni kvalifikaciji kaznivega dejanja v kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Pozneje smo v medijih zasledili izjavo predstavnika mariborske policije, da so policisti na Varuhovo pobudo začeli preverjati, ali obstajajo sumi za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, vendar se ti sumi niso potrdili, ker je bilo poleg grafita Juden raus tudi dvakrat zapisano Gaza (članek Opozorila varuhinje pri policiji bob ob steno, Večer, 17. 7. 2009). Zato smo na MNZ ponovno naslovili poizvedbo z vprašanjem, kako se je ta dogodek obravnaval in kakšne so bile usmeritve državnega tožilstva. V odgovoru so ponovno pojasnili kronologijo obravnavanja tega dogodka in poudarili, da pristojno tožilstvo ni podalo konkretnih usmeritev ter se ni opredelilo do kvalifikacije kaznivega dejanja, zato je policija podala ovadbo po členu 220 Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-1). V postopku zbiranja obvestil so opravili pogovor s predsednikom judovske skupnosti v Sloveniji, ki tega dejanja ni ocenil kot grožnje oz. napad na judovsko skupnost v Sloveniji. Na tej podlagi in glede na to, da je bilo kaznivo dejanje storjeno v času začetka vojaške operacije izraelske vojske na območju Gaze, so se opredelili za sum kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari. Podatkov o storilcih in njihovem motivu nimajo, nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil in dokazov. 0.5-8/2009

 

Natisni: