Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Zgodbe Pomurcev obarvane s socialno noto

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 12. 12. 2018, poslovala v občini Šalovci. S sodelavci je sprejela 14 ljudi, ki so ocenili, da jim lahko pomaga pri uveljavljanju njihovih pravic. Srečala se je tudi z županom Iztokom Fartkom, vsebino pogovorov pa strnila na krajši novinarski konferenci.

Varuhinja, njen namestnik Tone Dolčič in svetovalki Varuha Jožica Hanžel in Andreja Srebotnik so se srečali za različnimi zgodbami oseb, ki so v Šalovce prišli iz celotnega Pomurja, nekateri pa niso imeli prevozov, zato so bili pogovori opravljeni po telefonu. Varuhinja je ocenila, da je rdeča nit vseh pogovorov socialno stanje ljudi, ki so sicer zelo skromni in prijazni, vendar tudi pogosto razočarani nad tem, kar se dogaja, predvsem pa nad nizkimi prejemki, nizkimi pokojninami in revščino.

Stalnica vseh poslovanj je seznanjanje ljudi z različnimi postopki, ljudje se ne znajdejo in so marsikdaj ob svoje pravice, ker ne ukrepajo pravočasno, ali si želijo, da bi Varuh spremenil pravnomočne odločitve sodišč, kar seveda ne more, je povedala varuhinja.

Srečali so se s predstavniki gluhih in naglušnih, ki so se jim zahvalili za vse opravljeno delo. Govorili so z gospodom, ki je izrazil razočaranje, ker od društva vaške samopomoči ni dobil denarja za škodo, ki mu je bila povzročena z neurjem. Obravnavali so primer gospe, ki ima težave z vodovodom v Čepincih, ker pa župan primer pozna in ga občina rešuje, ji bo še naprej pomagal.

Obravnavali so tudi vprašanja v zvezi s pravico do varstvenega dodatka, osebo je zanimalo, kdaj in kako ga lahko zaprosi oziroma kako si lahko s pomočjo države sploh še pomaga izboljšati svoje težko socialno stanje.

Srečali so se s primerom strelišča v Fokovcih, ki povzroča hrup. Varuhinja je ob tem spomnila na sprejeto uredbo o hrupu in aktualnost te problematike tudi širše v Sloveniji.

Varuhinja s sodelavci se ni formalno srečala s predstavniki madžarske narodne skupnosti, jo je pa gospod, ki je prišel nenapovedano, opozoril na že star in znan problem človeka, ki grdo piše o predstavnikih narodne skupnosti, pošilja elektronsko pošto z neustrezno in sovražno vsebino. Prizadeti zato ne razume, da se ta zgodba ne konča z uspešno zaključenim kazenskim postopkom pred sodišči.

Varuhinja je pohvalila prijaznost občine do ranljivih skupin in skrbnost župana, ki je ljudem dosegljiv vse dni v tednu. Pohvalila je tudi zgledno skrb za romsko skupnost, veseli jo, da ni težav na področju zdravja in šolstva.

Natisni: