Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Prvo srečanje novoizvoljenega odbora direktorjev Mednarodnega združenja ombudsmanov

Varuh človekovih pravic Matjaža Hanžek se bo v ponedeljek, 15. novembra, na Dunaju udeležil prvega sestanka novoizvoljenega odbora direktorjev evropskega dela Mednarodnega združenja ombudsmanov (IOI), ki bo potekal v organizaciji avstrijskega ombudsmana.

Pred dvema mesecama so bili zamenjani vsi evropski direktorji razen slovenskega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki še vedno ostaja direktor za srednjo in vzhodno Evropo. Direktorji, ki so se po novem pridružili slovenskemu varuhu so: finska ombudsmanka Ritta-Leena Paunio, ombudsman Severne Irske Thomas Frawley ter avstrijski ombudsman Peter Kostelka. Nova sestava direktorjev je na mesto regionalnega predsednika izvolila Petra Kostelko.

Prvo srečanje v novi sestavi bo tako namenjeno predvsem določitvi okvirov delovanja v naslednjih štirih letih in razdelitvi nalog med člani, predvsem regionalnimi direktorji. Ker se kaže vedno večja potreba po izmenjavi informacij in povezovanju med ombudsmani, bodo udeleženci spregovorili o poteh in načinih za izmenjavo informacij in o povezovalnih mehanizmih, ki jih omogoča sodobna tehnologija. Predvsem pa bodo spregovorili o razvoju institucij in promociji koncepta ombudsmana znotraj regije. Tu bo lahko kot že do sedaj  veliko vlogo odigral ravno slovenski varuh, saj je na nekaterih področjih na Balkanu koncept ombudsmana in razvoj te institucije še vedno v povojih. Seveda zahteva pomoč pri vzpostavitvi novih institucij ter promocija koncepta ombudsmana tudi določena finančna sredstva, tako da bo beseda tekla tudi o možnostih financiranja s strani Mednarodnega združenja ombudsmanov.

Mednarodno združenje ombudsmanov je bilo ustanovljeno leta 1978 in združuje vse organizacije ombudsmanov širom sveta. Njegovi glavni cilji so promocija koncepta ombudsmana in spodbujanje njegovega razvoja po svetu, razvoj in operacionalizacija programov, ki omogočajo izmenjavo informacij in izkušenj med ombudsmani po svetu ter izobraževalnih programov za ombudsmane, spodbujanje in podpora raziskovalne dejavnosti v institucijah, zbiranje, shranjevanje in širjenje informacij, nudenje finančne pomoči z namenom spodbuditi razvoj koncepta ombudsmana v državah, ki ga še nimajo, ipd.

 

Natisni: