Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se predstavi na Mirovniškem festivalu v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradec – mesto glasnik miru Združenih narodov – je že tradicionalni prireditelj osrednje državne proslave ob dnevu Združenih narodov. Tudi letos bo v torek, 23. oktobra - na predvečer praznika svetovne organizacije - mesto namenilo temu dnevu veliko pozornost z vrsto prireditev.

Od 13. do 18. ure bo v slovenjgraškem starem mestnem jedru potekal Mirovniški festival, kjer se bodo posamezne organizacije predstavile na promocijskih stojnica, med njimi tudi Varuh človekovih pravic. Na predstavitveni stojnici, ki jo bo pripravil Varuh človekovih pravic bo moč dobiti vse informacije o delovanju varuha, na voljo pa bo tudi informativno-izobraževalno gradivo, ki ga že sicer izdaja varuh (zloženka, bilten: »Varuh-kako zavarovati svoje pravice«, označevalci za knjige z osnovnimi informacijami o varuhu, letna poročila, posebna poročila, majice, kartice »Moje pravice« ipd.). Varuh si s takšnim osebnim pristopom prizadeva k vedno večji osveščenosti posameznikov o človekovih in otrokovih pravicah ter o načinih za reševanje ob morebitnih kršitvah. Večje kot bo zavedanje o pravicah in dolžnostih, bolj se bomo približali ideji letošnjega Mirovniškega festivala, ki se glasi: »Zgradimo svet brez nasilja«. 

V okviru Mirovniškega festivala bo v Turistični pisarni na glavnem trgu 24 urejena »e-mail in fax točka« za pošiljanje mirovniških sporočil. Tam si bodo obiskovalci lahko ogledali predstavitveni film varuhovega sodelovanja z osnovnimi in srednjimi šolami ter televizijske oglase namenjene promociji otrokovih pravic. Na ta način želi varuh otroke, učitelje in starše spodbuditi k čim bolj aktivni udeležbi pri spoznavanju človekovih in otrokovih pravic ter jih povabiti k sodelovanju.

Ob 18. uri pa se bo v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu pričela državna proslava, kjer bo prisotne z nagovorom pozdravil tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

 

Natisni: