Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh z vrsto dogodkov obležil teden otroka

Organizacija združenih narodov je 5. oktober razglasila za mednarodni dan otroka. Ta dan se je v Sloveniji kmalu razširil v teden otroka, ki ga vsako leto beležimo v prvem tednu oktobra (letos ta poteka od 4. do 10. oktobra). V tem tednu se tako po celi Sloveniji vrstijo prireditve, katerih namen je preusmeriti pozornost na otroke in ljudi opozoriti, da je treba otroke kot najbolj ranljiv segment družbe, zaščititi pred morebitnimi kršitvami ter jim omogočiti čim bolj srečno otroštvo.

Seveda se bo v ta prizadevanja vključil tudi Varuh človekovih pravic, ki v tednu otroka pripravlja vrsto aktivnosti, med drugim okroglo mizo o človekovih in otrokovih pravicah, obeležitev prve obletnice projekta »Moje pravice«, sodeloval pa bo tudi na strokovnem srečanju Foruma zoper telesno kaznovanje otrok v družini.

Varuh z dijaki o njihovih pravicah

Varuh človekovih pravic se bo v torek, 5. oktobra udeležil okrogle mize na srednji šoli Slovenska Bistrica (Partizanska 22, Slovenska Bistrica), s pričetkom ob 10. uri. Na okrogli mizi bodo udeleženci spregovorili o človekovih in otrokovih pravicah. Varuh bo ob tej priliki dijakom predstavil svoje delo ter se z njimi pogovoril o pravicah. Dijaki bodo imeli tako priložnost, da z varuhom spregovorijo o kršitvah, ki jih zadevajo. Glavni namen te okrogle mize je torej doseči čim bolj aktivno sodelovanje ter samostojno razmišljanje dijakov samih o problemih, ki jih zadevajo.

Prva obletnica projekta »Moje pravice«

Na OŠ Poljane (Zemljemerska 7, Ljubljana) bo v sredo, 6. oktobra varuh v sodelovanju z nevladnimi organizacijami obeležil prvo obletnico projekta »Moje pravice«. Prireditev se bo pričela ob 9.30 uri.

Na prireditvi, ki je simbolično umeščena v teden otroka, bo tridesetim slovenskim osnovnim šolam podeljen naziv »otrokovim pravicam prijazna šola«. Naziv bodo prejele šole, ki so v šolskem letu 2003/04 izvedle največ projektnih aktivnosti za večje poznavanje in spoštovanje Konvencije o otrokovih pravicah.

Prireditev bo potekala v obliki didaktičnega sejma otrokovih pravic. Šole, ki so sodelovale v projektu, bodo na stojnicah predstavile svoja dela, ki so nastala v preteklem letu. Sejmu bo sledil uradni del, kjer bodo sodelujoče šole predstavile izbrane aktivnosti s področja učenja otrokovih pravic. Prireditev bo moderirala slovenska klovnesa Eva Škofič Maurer, udeležence pa bo s kratkim nagovorom pozdravil tudi varuh človekovih pravic Matjaža Hanžek.

Glavno vodilo nacionalnega projekta za promocijo in učenje otrokovih pravic »Moje pravice« je slovenske osnovnošolce in učitelje ozaveščati o pravicah, ki jih imajo, promovirati znanje in tudi konvencijo o otrokovih pravicah. V projekt je bilo vključenih 87 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, 1200 učiteljev in preko 50.000 otrok ter njihovih staršev. Projekt pa se bo nadaljeval tudi v letošnjem šolskem letu.

Projekt promocije in učenja otrokovih človekovih pravic »Moje pravice« je v letu 2004 počastil 15-to obletnico sprejema Konvencije otrokovih pravic v ZN ter zaključek desetletja učenja človekovih pravic ZN. Projekt je bil predstavljen tudi izven Slovenije, med drugim tudi na svetovni konferenci EIP International, na zasedanju OVSE in v uradu Visokega komisarja za človekove pravice pri ZN.

Strokovno srečanje Foruma zoper telesno kaznovanje otrok v družini

V torek, 5. oktobra Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS)  pripravlja strokovno srečanje Foruma zoper telesno kaznovanje otrok, ki bo potekalo v veliki dvorani farmacevtske družbe Lek (Verovškova 57, Ljubljana), s pričetkom ob 11.uri. Strokovno srečanje je namenjeno predstavitvi novih vidikov zaščite otrokovih pravic, ki jih bodo podali različni strokovnjaki, med njimi tudi namestnik varuha človekovih pravic Tone Dolčič, ki je na uradu odgovoren za področje otrokovih pravic.

ZPMS je oblikovala Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini, kjer sodelujejo številni pedagogi, psihologi, pediatri in pravniki, Unicef, pristojna ministrstva in Varuh človekovih pravic. Forum si prizadeva, da bi v Sloveniji odpravili telesno kaznovanje otrok, saj je dokazano da tako telesno kot duševno nasilje slabo vpliva na oblikovanje otrokove osebnosti.Tudi Konvencija o otrokovih pravicah,ki jo je leta 1991 potrdil slovenski parlament, določa, da morajo biti otroci zaščiteni pred vsemi oblikami telesnega in duševnega nasilja.

 

Natisni: