Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Predstavnika komisije Sveta Evrope za človekove pravice Sirpa Rautio in Ignacio Perez na pogovoru pri Varuhu

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je s svojimi sodelavci danes sprejel predstavnika komisije Sveta Evrope za človekove pravice Sirpo Rautio in Ignacia Pereza. Glavni namen njunega obiska v Sloveniji je spremljanje uveljavitve priporočil komisarjevega prejšnjega poročila, ki ga je leta 2003 pripravil o Sloveniji. Prav posebno pozornost sta izvedenca ob pogovoru z varuhom namenila aktualnemu stanju v zvezi z izbrisanimi, statusu in položaju Romov v Sloveniji, vprašanju omejevanja prostega izhoda osebam pred oddajo vloge za azil ter vprašanju uvajanja antidiskriminacijske politike v RS.

Na vse omenjene teme že dalj časa opozarja tudi Varuh sam v svojih letnih poročilih, glede izbrisanih tudi s posebnim poročilom, in javnih nastopih. V zvezi z izbrisanimi  ju je zanimala predvsem vsebina sistemskega zakona, ki naj bi urejal nove roke za oddajo prošenj za stalno prebivanje, kriterije za ugotavljanje neprekinjenega bivanja v Sloveniji, ipd. Varuh je podrobno razložil problematiko in poudaril elemente, ki se neupravičeno povezujejo z izvršitvijo odločbe ustavnega sodišča (državljanstvo, odškodnine). Izvedenca je zanimalo tudi stališče varuha do ustavnega zakona, ki se stalno ponuja kot način za razreševanje položaja izbrisanih. Po varuhovem mnenju je ustavni zakon nepotreben, prav tako pa obstaja bojazen, da bo na ta način parlament obšel odločbo ustavnega sodišča, težko verjetno pa je tudi, da bi bil tak ustavni zakon pri potrebni dvotretjinski večini sploh sprejet.

S strani izvedencev je bilo izpostavljeno tudi vprašanje omejevanja prostega izhoda osebam pred oddajo vloge za azil. Postopek za vložitev prošnje za azil naj bi bil opravljen v 24-urah, vendar pa se po varuhovih opažanjih ta lahko zavleče tudi do 5 dni. Varuh seveda kritizira dolgotrajnost postopka, vendar pa po prejetih informacijah sklepa, da osebam pred oddajo vloge za azil svoboda gibanja ni omejena.

V zvezi z uvajanjem direktive o uresničevanju načela enakega obravnavanja oseb ne glede na rasno ali etnično poreklo (Direktiva 2000/43/ES) in direktive o splošnih okvirih enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu (Direktiva 2000/78/ES) v Sloveniji  je varuh izvedencem pojasnil, da imamo nov Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, ki določa tudi zagovornika načela enakosti, ki naj bi obravnaval vse kršitve neenakega obravnavanja, na katerem koli področju družbenega življenja. To je vladni organ, ki seveda ne more odločati neodvisno, to funkcijo pa opravlja zgolj ena sama oseba, kar ni dovolj. Ravno zaradi nezagotavljanja neodvisnosti bo ustanovljena posebna skupina znotraj urada Varuha, ki bo spremljala različne oblike diskriminacije in nestrpnosti.

V zvezi s položajem Romov pa je varuh ponovno opozoril, da že ves čas svojega mandata neprestano vsako leto vlado in druge državne institucije opozarja na sprejetje zakona o romski skupnosti, ki ga zahteva ustava, predvsem pa na nujno sprejetje nacionalnega programa, ki bo celostno razreševal romsko problematiko na vseh področjih hkrati (izobraževanje, socialno-ekonomski položaj, zaposlovanje in bivanjske problematike).

 

 

Natisni: