Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Razstava »Jara kača nestrpnosti« tudi v Slovenskih Konjicah

Razstava Jara kača nestrpnosti, ki je doslej gostovala v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu, bo od danes zvečer, pa do 16. junija na ogled tudi v dvorani Konjičanka v Slovenskih Konjicah.

Razstava zajema obdobje od osamosvojitve do danes in pokaže, kako so se gostila sovražna dejanja in kakšen učinek so imela na skupine, proti katerim so bila uperjena. Homoseksualci, Afričani in ljudje iz nekdanjih jugoslovanskih republik so bili tarče napadov in izgonov vsa leta od osamosvojitve naprej, po letu 2000 pa so se jim pridružile še druge skupine ljudi, predvsem Romi, samske ženske in samske matere z otroki, muslimani in številni drugi, opozarjajo avtorji razstave.

S časovnim trakom razstava prikaže kronologijo dogajanja od osamosvojitve dalje. Poleg kronologije razstava pokaže tudi različna vsebinska področja, skozi katera se izraža nestrpnost. Ta so: sovražni govor, fizični napadi, institucionalno nasilje, izgoni, referendumi in primitivizmi. Vsakemu sklopu je priložen prazen papir, kamor lahko obiskovalke in obiskovalci zapisujejo svoje misli.

Omenjeni projekt Oblike nestrpnosti v Sloveniji je nastal kot odziv na naraščajoče in vedno hujše oblike sovražnosti do manjšinskih skupin, ki zaradi tega živijo vedno težje in slabše.

Natisni: